Societat Civil Catalana no preveu "cap alteració de l'ordre públic" durant el 9-N perquè considera que els Mossos d'Esquadra "compliran la llei". L'organització que presideix Josep Ramon Bosch ha denunciat aquest dimarts des del Parlament Europeu que la Generalitat "busca la fotografia de gent fent cua, segurament en un institut tancat per evidenciar que hi ha una quantitat important de catalans que vol exercir un vot". "No ens preocupa en absolut", ha respost Ramon Bosch a la pregunta de si temia com es rebria a l'exterior la imatge de catalans intentant votar i els cossos de seguretat retirant urnes o precintant locals. Segons Ramon Bosch, el nou 9-N és una "fantasmagòrica consulta".

Societat Civil Catalana s'ha presentat aquest dimarts a l'Eurocambra, en un acte que ha comptat amb el suport dels eurodiputats de Ciutadans, PP i UPyD. El seu president, Josep Ramon Bosch, ha assegurat que l'objectiu de SCC és "donar veu a la majoria de catalans que se senten exclosos de la Catalunya de Walt Disney d'Artur Mas i els que l'acompanyen".

Durant l'acte, Ramon Bosch ha dit que qualsevol iniciativa "il·legal" com, des del seu parer, seria la celebració del nou 9-N "sempre és preocupant", però s'ha mostrat confiat que els cossos de seguretat "compliran la llei" i tancaran els col·legis electorals. "Tenim molt clar que els Mossos compliran la llei i no creiem que hi hagi cap alteració de l'ordre públic, en absolut", ha indicat. Ramon Bosch ha denunciat que, en la seva opinió, la Generalitat "busca la fotografia de gent fent cua, segurament en un institut tancat", un objectiu que ha titllat de "trist i lamentable".

Segons el president de Societat Civil Catalana, "el 9-N passarà a la història com un dia alegre per alguns, i festiu per la majoria de catalans que no participarem en aquesta fantasmagòrica consulta que volen fer". "Si hi hagués qualsevol tipus d'alteració de l'ordre estic convençut que els Mossos actuaran, no en tinc cap mena de dubte", ha remarcat.

El dret a decidir no existeix, segons SCC

El president de SCC ha destacat a Brussel·les que "sense llei no hi ha democràcia, ni drets humans", i que el dret a decidir dels catalans no existeix. Segons Ramon Bosch, la Generalitat "juga" amb els sentiments dels catalans. El responsable de l'organització s'ha mostrat partidari d'un referèndum si fos "una qüestió legal, acordada amb l'Estat dins dels paràmetres que tots ens hem marcat", però ha reiterat que votar en un referèndum "no és el debat" i és "absolutament innecessari".

"Catalunya és formadora d'Espanya i per tant no hi ha cap dret a decidir sobre separar-se de la resta d'Espanya, perquè és com intentar separar el braç de la resta del cos", ha assenyalat el líder de Societat Civil Catalana. El seu argument el comparteix l'eurodiputat del PPC, Santiago Fisas, que ha assegurat durant el mateix acte que el dret a decidir no existeix perquè "no pots decidir sobre el que no tens competències".

"Hi ha un problema polític, és cert, a Catalunya, i a partir del dia 10 ens hauríem d'asseure en una taula, reflexionar sobre el que passa i, dins de la llei i la Constitució, buscar alguna solució positiva", ha demanat Fisas, que ha lamentat el que considera la "irresponsabilitat del president Mas" per promoure el nou 9-n. "Sap perfectament que ens porta a un carreró sense sortida i l'únic que ha aconseguit és que molts catalans de bona fe s'ho hagin cregut, i hi haurà una frustració molt gran", ha lamentat.

"Titelles" del poder polític

L'eurodiputat de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha celebrat la presència de Societat Civil Catalana a Brussel·les, i ha afirmat que l'organització que presideix Ramon Bosch és la que té "el dret" d'anomenar-se com a representant de la societat civil. Girauta ha dit que "el que fins ara es deia societat civil eren organitzacions dirigides pel poder polític". En una referència implícita als moviments com Òmnium o l'ANC, Girauta ha dit que Societat Civil Catalana "no és una corretja de transmissió del poder polític" ni una "titella" sinó un "interlocutor".

Francesc Moreno, vocal de Societat Civil Catalana, ha destacat durant l'acte la importància del que està passant a Catalunya i Espanya per la Unió Europea. "Europa té molts problemes, i l'últim que necessita és l'explosió d'un dels seus estats membres, i el cas català és una bomba de rellotgeria", ha indicat. Segons Moreno, Catlunya "no és un tema aïllat" ja que pot provocar un "efecte dòmino" a d'altres territoris de l'Estat o d'Europa.