L'arribada massiva d'immigrants a les costes espanyoles en aigües de l'Estret de Gibraltar, prop de 200 persones des del cap de setmana a bord d'embarcacions precàries, ha desbordat els centres d'internament i fins i tot els calabossos policials d'Algesires.

Salvament Marítim ha rescatat des de primeres hores d'aquest matí a 59 immigrants, entre ells tres dones, dues embarassades, que navegaven en nou petites barques inflables, que se sumen als 137 d'aquest cap de setmana.

D'aquesta manera, entre el cap de setmana i avui dilluns han estat rescatats en l'Estret de Gibraltar 196 subsaharians, que viatjaven en precàries embarcacions, tot i el fort vent de llevant i del mal estat del mar.

Aquesta onada està saturant els calabossos de la Policia Nacional a Algesires (Cadis), on estan sent reclosos els immigrants, ja que el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) no està operatiu.

Segons ha informat a Efe el portaveu del Sindicat Unificat de la Policia (SUP) a Algesires, Juan Antonio Morillo, aquest matí hi havia 150 immigrants en els calabossos de les dependències policials, una situació "anòmala" que deriva de la manca d'espai als centres d'internament d'estrangers de la zona.

Això es deu, segons ha explicat, que el CIE d'Algesires no està operatiu des del passat mes de juny a causa de les deficiències registrades a la cúpula central de l'edifici, d'on es desprenien trossos, pel que només es poden utilitzar els mòduls de dones, on estan internades actualment set immigrants.

Per això, els immigrants estaven sent derivats al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de l'illa de les Colomes, a Tarifa (Cadis).

No obstant això, les arribades massives dels últims dies mantenen al CIE tarifeny al límit de la seva ocupació, cosa que està motivant el trasllat dels immigrants als calabossos de la Comissaria de la Policia Nacional d'Algesires.

Malgrat l'elevat nombre d'immigrants que actualment es troben en els calabossos, uns 150, no estan "amuntegats", segons reconeixen fonts tant del SUP com de la Unió Federal de la Policia (UFP), donades les dimensions d'aquestes dependències.

No obstant això, Juan Antonio Morillo adverteix que si segueixen arribant pasteres "no hi haurà on ficar-los, i això pot ser un caos".

El secretari general de la UFP a Andalusia, Víctor Duque, entén que aquesta situació requereix d'un reforç de la dotació policial a la zona: "No hi ha serveis extraordinaris suficients i volem demanar que els 40 funcionaris que van venir en comissió de servei per atendre l'Operació Pas de l'Estret es quedin de manera definitiva a partir de setembre ".

L'afluència massiva d'immigrants suposa una intensificació de la capacitat de resposta de tots els organismes implicats en el procés.

El president de l'Assemblea de la Creu Roja a Tarifa (Cadis), Israel Díaz, reconeix que està sent "un treball molt intens", encara que diu que es troben "molt recolzats".

Entre vuit i deu voluntaris de l'organització humanitària es desplacen al port de Tarifa gairebé diàriament per atendre els immigrants subsaharians que són rescatats a l'Estret.

Díaz defensa la "capacitat de resposta" dels voluntaris, que s'encarreguen de proporcionar calor, roba seca i alimentació als immigrants que arriben, majoritàriament, amb hipotèrmia lleu.

Pel president local de la Creu Roja, "el veritable treball dur és que el fan a Salvament Marítim, sortint tots els dies de matinada a salvar-los la vida. La veritat és que em trec el barret".