El Ministeri d'Educació buscarà fórmules "alternatives" a l'obligació a la Generalitat de pagar l'escola privada als alumnes que es vulguin escolaritzar en castellà. Aquest és un dels punts de la LOMCE que el Consell d'Estat va rebutjar al dictamen que va fer públic aquest dimecres. La secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, ha afirmat que el seu equip ha obert un "procés de reflexió" on "valora" si aquesta mesura és o no la més oportuna". En tot cas ha advertit que el govern espanyol "no renunciarà" a incloure a la Llei altres formules que permetin "garantir" que les famílies que vulguin escolaritzar els seus fills en castellà a Catalunya poden "exercir el seu dret".

El Ministeri d'Educació admet que "la solució" que donava perquè els alumnes que ho desitgin puguin estudiar en castellà a Catalunya no s'ajusta al seu ventall de competències i que aquesta és una qüestió que ha de quedar en mans de la Generalitat.

Per aquest motiu treballa en trobar una altra mesura "més oportuna" que no trepitgi de forma clara les competències del govern català però que sigui igualment efectiva per "garantir" que les famílies puguin demanar que els seus fills siguin escolaritzats en castellà com a llengua vehgicular.

Si finalment renuncia a aquesta formula, Wert farà marxa enrere a una de les propostes més polèmiques de la LOMCE, un punt que va irritar la consellera d'Educació, Irene Rigau, i que tenia com a objectiu forçar que la Generalitat instaurés a tot el sistema educatiu català l'ensenyament en castellà per no haver d'afrontar les despeses de l'escolarització en castellà a centres privats als alumnes que ho demanessin.

Segons la secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, en la mesura que el Consell d'Estat "anima" el Ministeri a "repensar-ho", el seu equip ha obert "un procés de reflexió" on "valora si aquesta mesura" és idònia o cal posar-ne en marxa "una altra de més oportuna". El Ministeri treballa a hores d'ara en alguna altra formula que igualment quedaria inclosa dins la LOMCE, tot i que no ho garanteix.

En tot cas, Gomendio ha advertit que el seu govern "no renunciarà" a la possibilitat que les famílies puguin "exercir el seu dret" d'escolaritzar els fills en castellà com a llengua vehicular. "Aquesta és una responsabilitat nostra", ha dit, i "no l'abandonarem", perquè "en aquests moments a Catalunya tenim una situació en què les sentències no es compleixen" i cal trobar "una solució"

"Si aquesta no és la ideal, en trobarem altres que no siguin problemàtiques", ha dit, però "no deixarem de buscar solucions per un problema que es manté en el temps i que la comunitats autònoma no soluciona". En aquest sentit ha rebutjat també el sistema d'atenció individualitzada, que "no és acceptable".

"Suport" a la resta de punts

Malgrat el suspens del Consell d'Estat a aquest punt de la Llei, el Ministeri entén que el dictamen que es va fer públic ahir sí que dona suport a la resta de mesures de la LOMCE respecte a l'ús del castellà a l'escola. I és que segons Gomendio, en general el Ministeri està "molt satisfet" de "l'aval" del Consell d'Estat, que consideren que dona suport als punts principals de la Llei i no toca "cap qüestió de caràcter essencial".

Segons Gomendio, el Consell d'Estat "dona suport i subscriu tots i cadascun dels punts de la LOMCE" fet que "no és sorprenent" perquè la llei recull "una sèrie de sentències bàsicament del TC" que el que diuen és que "els alumnes tenen dret a utilitzar tan el castellà com la llengua oficial com a llengua vehicular a l'ensenyament però que és competència de la CCAA determinar quina és la proporció raonable".

No renunciarà a eliminar Educació per a la Ciutadania

El Consell d'Estat també va advertir el govern espanyol que calia mantenir els continguts de l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania, però segons Gomendio la decisió d'eliminar-la del currículum es mantindrà invariable i l'equip de Wert ja ha "descartat" mantenir-la. El Ministeri esquiva la "recomanació" assegurant que els continguts d'Educació per a la Ciutadania es continuaran impartint, però de forma "tranversal" repartits en la resta d'assignatures.

Un criteri semblant al que adopta respecte a l'advertència del Consell d'Estat de subvencionar escoles concertades que discriminen per sexe. Segons el Ministeri, el Consell d'Estat recomana que les escoles concertades hagin de justificar quin projecte educatiu tenen per assegurar que no existeix cap discriminació per sexe, però el seu criteri és que l'educació diferenciada "no és necessàriament discriminatòria" i el que es demana és que aquestes escoles ofereixin educació "amb el mateix grau de qualitat".

A més, el Ministeri considera que el Consell d'Estat dóna un "suport explícit" a les avaluacions externes als centres, una mesura criticada per comunitats com Catalunya, així com a la segregació d'alumnes entre formació professional i batxillerat a quart d'ESO, i a la reforma de la Formació Professional, que els membres del Consell d'Estat valoren "molt positivament".