La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha proposat aquest dijous a les comunitats autònomes incorporar dos nous trams al copagament farmacèutic segons el nivell de renda dels ciutadans que quedarien fixats entre els 18 i els 36.000 euros i entre els 36 i els 72.000 euros. Segons Mato, l'objectiu passa per fer més equitatiu i proporcional el tram fixat fins ara de 18.000 a 100.000 euros. Tot i la proposta del govern espanyol, el ministeri de Sanitat deixa la decisió a mans de les comunitats i obre la porta a fer propostes en aquest sentit.

Ana Mato ha explicat que fins ara no ha estat possible introduir nous trams en el copagament farmacèutic perquè "haviem de fer un esforç important", però ha afegit que ara han confirmat amb el ministeri d'Hisenda "la viabilitat" per incorporar-los. Així mateix, ha apuntat també que la proposta d'incorporar nous trams respon a la petició d'algunes comunitats autònomes de fer "més progressiu" el tram de 18 a 100.000 euros.

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha fet aquestes declaracions després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Durant la seva intervenció, Mató ha anunciat que més d'11.000 medicaments de venda en farmàcia baixaran el seu preu a partir del mes de maig perquè porten més de deu anys al mercat i així ho estableix la Llei de Garanties i Us Racional dels Medicaments.

Segons la ministra, aquesta mesura suposarà un impacte en termes d'estalvi de més de 400 milions d'euros. Mato ha dit també que l'estalvi en despesa farmacèutica ha estat de 1.384 milions d'euros des que es va posar en marxa la reforma sanitària ara fa vuit mesos. En aquest sentit. Mato ha dit que l'estalvi del mes de febrer ha suposat ha estat d'un 18 per cent, 164 milions d'euros.

Finalment, la ministra Ana Mato ha apuntat que el conjunt de decisions que s'han pres durant la jornada d'avui estan encaminades a "millorar l'eficiència així com l'atenció i la seguretat dels usuaris del sistema".