El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha descartat aquest dimecres que el seu govern tingui intenció de reduir les ajudes als transplantaments a les autonomies que incompleixen els objectius de dèficit. Malgrat que ha recordat que la Llei d'estabilitat pressupostària permet aquest supòsit, ha afirmat que el seu govern no està en aquesta fase i que no hi ha voluntat de fer cap moviment en una matèria tan sensible.

El ministre ha reaccionat d'aquesta manera a les informacions publicades aquest dijous que apunten que una ordre del Ministeri d'Hisenda estipula que el govern de Mariano Rajoy no concedirà les subvencions anuals destinades a les activitats de la donació i transplantament a aquells territoris que incompleixin els objectius de dèficit.

En conversa amb els periodistes als passadissos del Congrés dels Diputats el ministre Montoro ha recordat que la lletra de la Llei d'Estabilitat Pressupostària permet aquesta possibilitat, però ha assegurat que el govern espanyol no té per ara cap intenció d'actuar en aquesta direcció.

Segons Montoro, la Llei estableix una sèrie de passos a fer quan un territori incompleix els seus objectius de dèficit que incloun, efectivament la retallada de les subvencions per forçar-la a tendir a la senda de compliment, però ha afirmat que en aquests moments "no estem en aquesta fase" a cap territori.

A més, nha afegit que el govern espanyol no té intenció de fer passos en aquesta direcció en un matèria tan sensible com la dels transplantaments.

La comissió de trasplantaments destaca la importància dels ajuts

De la seva banda, la Comissió de Trasplantaments del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha destacat la importància de mantenir els ajuts per trasplantaments a totes les comunitats autònomes i ha subratllat que es tracta d'"un exemple de coordinació basat en l'elaboració i l'intercanvi d'òrgans entre les diferents comunitats".

En aquest sentit, la comissió remarca que les subvencions per donacions constitueixen "un dels molts àmbits" on s'aplica la llei d'estabilitat pressupostària i posa de manifest que la convocatòria de subvencions per aqueest any encara no està publicada.

Així mateix, el Minsiteri de Sanitat assegura que "està treballant per aconseguir que en el moment que es publiqui la convocatòria de subvencions Hisenda emeti un informe d'acord amb les necessitats del sistema espanyol de trasplantaments".