Coincidint amb els deu anys de la invasió a l'Iraq, el diari 'El País' ha difós aquest diumenge un vídeo al seu portal web on apareixen soldats espanyols entrant en una cel·la i clavant diverses puntades de peu i cops a dos presos iraquians. Les imatges serien dels primers mesos de l'any 2004, amb Federico Trillo com a ministre de Defensa i a punt de ser rellevat per José Bono, i se situarien a la base espanyola de Diwaniya, al centre de l'Iraq. Es tractaria de les primeres imatges que mostrarien maltractaments comesos per les tropes espanyoles. Els soldats actuarien seguint suposadament un Manual de l'Exèrcit que permetria i instava a utilitzar "una violència mínima imprescindible" en les detencions.

En el vídeo es veuen com un grup de soldats entren a la cel·la i un d'ells ordena diverses vegades als presoners que s'aixequin. Immediatament un dels militars dóna un cop de puny als detinguts i a partir d'aquí comença un seguit de puntades de peu que propinen, principalment dos soldats. Els cops són tant forts que es pot sentir perfectament els esbufecs dels agredits. Davant el mal estat dels detinguts -que no es veuen amb claredat-, un altre soldat, testimoni dels fets però no agressor exclama: "Caram! A aquest ja se l'han carregat" i se sent una subtil rialla. En total, la pel·lícula dura quaranta segons.

El diari 'El País' indica que poc després que les tropes espanyoles arribessin a l'Iraq, al setembre del 2003, es va distribuir als comandaments un document titulat 'Procedimient

de detenció i actuació amb el personal detingut', on consta que es pot emprar la "mínima violència possible" abans i després de la detenció. Durant el conflicte bèl·lic a la zona, a la base espanyola hi anaven a parar els insurgents, mentre que les autoritats locals s'encarregaven dels delinqüents comuns.

Primeres reaccions: ICV demana explicacions

Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) ha estat dels primers partits a reaccionar i ja ha demanat explicacions "a qui faci falta" per esclarir els fets i ha reclamat que "no quedin impunes". La portaveu ecosocialista, Laia Ortiz, ha avançat, a més, que el grup de l'Esquerra Plural no descarta demanar que s'obri una investigació al respecte. "L'aleshores ministre de Defensa, Federico Trillo, potser tindria alguna cosa a dir", ha remarcat Ortiz, que ha denunciat que és un cas "d'extrema gravetat" i encara més quan es van produir en un context de forta contestació social i mobilitzacions en contra de la participació de l'estat espanyol a la guerra d'Iraq. "Ara veiem la realitat del que es va anar a fer allà", ha lamentat la parlamentària ecosocialista al Congrés.