El 75,3% dels espanyols assegura que té un estat de salut bo o molt bo, segons la darrera enquesta de salut elaborada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Social i Igualtat. Es tracta de la xifra més elevada des de que s'elabora aquesta estudi i suposa un augment de 5,3 punts en relació a la darrera enquesta, que correspon al 2006-2007. Hi ha diferència de gènere ja que són més els homes que declaren tenir bona salut, un 79,3%, que les dones, amb un 71,3%. Algunes de les principals conclusions és que en els darrers anys ha disminuït el nombre de fumadors però han augmentat els ciutadans amb malalties cròniques, especialment diabetis i hipertensió, així com els que tenen problemes d'obesitat i sobrepès.

El problema que es presenta amb major freqüència és el dolor o malestar, que afecta el 24,8% de la població, i l'ansietat o la depressió, que està present en el 14,6% dels ciutadans.

Almenys una de cada sis persones amb més de 15 anys pateixen algun dels trastorns crònics més freqüents: dolor d'esquena, hipertensió, artrosis, artritis o reumatisme; hipercolesterolèmia i dolor cervical crònic. Per exemple, en els últims 25 anys la hipertensió ha passat d'afectar l'11,2% de la població al 18,5% i la diabetis ha augmentat del 4,1% al 7%. Pel que fa al colesterol, la seva prevalença s'ha duplicat, passant del 8,2% al 16,4% de la població.

També ha crescut especialment l'obesitat, que afecta ja el 17% de la població, quan el 1987 només era el 7,4%. D'altra banda, un 37% de la població major de 18 anys té sobrepès. En el cas dels nens, un de cada deu presenta obesitat i dos de cada deu sobrepès. L'ascens d'aquestes patologies és més marcat en el cas dels homes que en el de les dones, malgrat que aquestes porten una vida més sedentària ja que gairebé la meitat declara no fer cap exercici físic, enfront el 35,9% dels homes.

Pel que fa a l'alimentació, el 61,4% dels enquestats consumeix fruita cada dia i el 45,8% verdura. Els joves d'entre 15 i 24 anys són els que menys aliments d'aquestes tipologies menja. D'altra banda, el 12,5% de la població consumeix refrescs amb sucre a diari, però la situació ha millorat respecte el 2006, quan eren el 17,2% del total.

Una dada positiva és la disminució del nombre de fumadors, que en aquesta enquesta assoleix la xifra més baixa des de que es va començar a fer fa 25 anys amb un 23,95% dels majors de 15 anys que asseguren fumar a diari. En la darrera enquesta eren un 26,4% del total. Per sexes, el 27,9% dels homes fuma, el 20,2% en el cas de les dones.

El consum d'alcohol també ha baixat tot i que el descens és més lleuger. Segons la darrera enquesta, el 38,3% de la població consumeix alcohol com a mínim un cop a la setmana, el doble d'homes que de dones. El Ministeri destaca la principal preocupació pel consum intensiu d'alcohol en joves de 15 a 34 anys, entre els quals un de cada deu s'exposa mensualment a riscos d'aquest tipus de consum.

El 53,5% dels majors de 65 anys declara no presentar cap tipus de dependència personal, ni per a realitzar les tasques quotidianes ni de mobilitat. Aquesta autonomia personal és també més freqüent en homes (61,3%) que en dones (47,7%).

El 82% dels ciutadans ha anat al metge l'últim any

D'altra banda, el 82,3% de la població declara haver consultat el seu metge en l'últim any, mentre que el 28,3% ha anat a urgències i el 7,9% ha estat ingressat. En tots tres àmbits la freqüenciació és inferior a l'enquesta anterior i l'únic servei del que s'incrementa l'ús és l'hospital de dia, que passa d'un 6,3% a un 6,9%.

Ha baixat també la percepció d'inaccessibilitat a l'assistència mèdica ja que només un 2,2% de les dones i un 1,8% dels homes asseguren que han necessitat assistència i no han tingut accés a la mateixa. Aquesta és la xifra més baixa obtinguda des del 2001, quan es va incloure aquesta pregunta a l'enquesta.

Sobre la prevenció, el Ministeri destaca l'extensió de les proves per detectar precoçment el càncer de mama, que ja es fan més del 77% de les dones d'entre 50 i 69 anys. A més, més del 70% de les dones de 25 a 64 anys s'han fet una citologia vaginal en els darrers cinc anys per descartar el càncer de coll d'úter. En canvi, la vacunació de la grip estacionals ha disminuït en la darrera dècada.

L'enquesta també aborda les diferències entre sexes a l'hora de fer el treball domèstic i la cura tant de menors com de dependents. Així, hi ha menys dones que assumeixen en solitari aquestes tasques però continuen sent majoria ja que només el 2,2% dels homes que conviuen amb menors assumeix en solitari la seva cura, mentre que ho fan un terç de les dones. Pel que fa als dependent, en gairebé la meitat dels casos són les dones soles les que es fan càrrec, enfront un 16,6% d'homes sols. A més, un 44,5% de les dones realitzen en solitari les tasques de la llar i només ho fan un 9,7% de los hombres.