El ministre de l'Interior ha comunicat aquest dimarts al Congrés les conclusions de l'informe d'Afers Interns sobre el suposat esborrany policial que va publicar 'El Mundo' en plena campanya electoral i que relacionava el candidat de CiU a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, amb comptes a Suïssa. Jorge Fernández Díaz ha afirmat que el document conclou que "no és possible de moment concretar cap responsabilitat en l'elaboració i difusió" d'aquesta informació dins del Cos Nacional de Policia. El ministre ha afegit que les filtracions són una "pràctica censurable" que "han patit tots els partits polítics" i ha destacat la "professionalitat" de la UDEF, a qui es va atribuït el document.

La compareixença del ministre s'ha produït quatre mesos després de la publicació de l'informe fals de la UDEF en plena campanya electoral, i coincideixen amb la carta que el banc suís Lombard Odier que afirma que ni Mas, ni Jordi Pujol, ni el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, tenen ni han tingut mai cap compte bancari ni dipòsit en aquesta entitat.

El ministre no ha abordat la qüestió de l'informe fals de la UDEF fins al tram final de la seva intervenció i ho ha fet després de recordar que ell mateix va demanar a afers intern que es donés "la màxima prioritat" a la investigació sobre els autors del document i de la suposada filtració. Les conclusions d'aquesta investigació, ha assegurat, li van arribar "fa tres dies" i no assenyala ningú com a responsable.

Segons ha explicat, la investigació d'Afers Interns conclou que l'esborrany "no es correspon de manera exacta o literal amb cap document oficial elaborat al sí de la investigació del cas Palau per part de la UDEF central", malgrat que "el contingut vertebra una part de la corresponent investigació policial que segueix activa en tot el relacionat amb les informacions pendents de comprovació".

A més, l'esborrany conté dades d'altres informes ja judicialitzats anteriorment, fet que segons el ministre "explicaria parcialment" el contingut de la informació que va publicar El Mundo, i "podria tenir com a complement altres informes judicialitzats a altres sumaris" a més d'aportacions d'informadors, declaracions de testimonis i altres documents.

En tot cas, el ministre ha afirmat que "la pròpia dinàmica, complexitat i reserva d'aquest tipus d'investigacions impedeixen facilitar més dades que puguin entorpir el futur del desenvolupament de les mateixes". La investigació d'Afers Interns, segons el ministre, també conclou que "és pràctica habitual de les unitats policials l'elaboració d'esborranys" però "només acaben judicialitzats si els caps respectius validen la realitat d'aquestes informacions i les consideren consistents".

Per tot plegat, segons ha apuntat, "malgrat que en aparença l'esborrany podria infondre la sospita que procedeix de la UDEF central, en atenció a la diversa procedència de les dades que conté, i a que una part de la informació procedeix de fonts obertes i de dades contingudes a altres informes i declaracions, és a dir informació accessible a un elevat nombre de funcionaris, no és possible de moment concretar cap responsabilitats en la seva elaboració i difusió".

Expedient al portaveu del SUP

Després de la seva publicació a El Mundo, l'informe fantasma va ser distribuït pel Sindicat Unificat de Policia (SUP) en una roda de premsa que va coincidir amb l'últim dia de campanya electoral. Segons Fernández Díaz, el secretari general del sindicat, José Manuel Sánchez Fornet, ha estat expedientat per aquella acció i el procés es troba en fase d'al·legacions. Fins avui, ha dit, Sánchez Fornet s'ha negat a identificar els autors de l'esborrany.

Les filtracions són "censurables"

El ministre ha volgut tancar la seva intervenció fent una crítica a les filtracions. Segons ha afirmat són una pràctica "censurable" que mereix "la reacció més enèrgica que permet l'ordenament jurídic". "És evident que les filtracions les hem patit tots els partits polítics sense excepció en diversos moments, i en tots els casos són igualment rebutjables", ha sentenciat.

En tot cas ha defensat la "professionalitat" de policia espanyola i especialment de la UDEF. En aquest marc ha recordat que el CNP té obertes 59 investigacions de corrupció de les què el major percentatge corresponen a les que es van iniciar sota el mandat del PP". També ha assegurat que el seu govern ha posat en marxa "un pla ambiciós de lluita contra la delinqüència econòmica i el blanqueig de capitals".