El Rei Joan Carles I estarà ingres?sat una setmana i de baixa entre dos i sis mesos després de l'operació d'hèrnia discal a la qual va ser sotmès ahir a l'Hospital La Milagrosa de Madrid. El neurocirurgià que va dirigir l'operació, Manuel de la Torre, va informar que aquesta va anar bé i que no hi va haver cap complicació. La intervenció va durar unes tres hores i va requerir l'extirpació de dos segments herniats de disc. Segons De la Torre, quan completi la recuperació el monarca no necessitarà crosses.

El metge va recalcar que el rei s'està recuperant "sorprenentment bé" i que avui ja anirà a una habitació de la clínica per posteriorment seguir la rehabilitació a La Zarzuela. El doctor va subratllar que la intervenció va ser un "rotund èxit", que la situació del pacient dins del quiròfan va ser "absolutament establ" i que, un cop acabada, a més d'estar "despert", va col·labor, "com sol fer sa Majestat", va postil·lar.

En aquest sentit, el neurocirurgià va remarcar els "comentaris plens d'optimisme, força i esperit positiu" que li va fer el cap de l'Estat, fins al punt d'asseverar que "és difícil trobar un pacient de millor qualitat humana i de millor qualitat en el tracte que el Rei".

També va dir que el monarca està desitjant "reintegrar-se en les seves activitats", si bé això dependrà del procés de recuperació, per al qual de moment ha fixat un llarg període de dos a sis mesos.

Caminar sense crosses

Encara que el doctor es va mostrar molt caut a l'hora d'establir terminis concrets sobre com evolucionarà el pacient, sí que va assenyalar que en la "immensa majoria" de casos la recuperació "és extraordinàriament satisfactòria" i per això es va mostrar convençut que "així succeirà amb el Rei". Això significa que en el futur Joan Carles podrà caminar ja sense necessitat de les crosses que ha estat usant des del novembre, quan se li va implantar una pròtesi al maluc esquerre. "Les podrà oblidar definitivament", va pronosticar el metge durant la roda de premsa.

La seva rehabilitació serà domiciliària, un cop abandoni la clínica La Milagrosa, on aquest tipus de cirurgies requereixen habitualment "una setmana d'ingrés hospitalari". El Rei ha passat la nit a la Unitat de Cures Intensives, en observació postoperatòria, i "el que és normal" segons el neurocirurgià, és que avui mateix passi a planta i l'endemà se li puguin anar retirant les vies i drenatges. A partir d'aquest moment s'abordarà la seva mobilització, primer amb passejades curtes i després cada vegada més llargues.

Sobre el seu aspecte físic, després de la inflor que el monarca presentava a la cara per la medicació que rebia a causa dels dolors que patia al maluc, De la Torre va assenyalar que ell l'ha vist "amb una cara estupenda", que "no té res a veure" amb l'aspecte que hagi pogut presentar altres vegades per cansament, esgotament o la medicació. "Té uns paràmetres absolutament normals i està estupendament", va insistir.

El neurocirurgià va intervenir el Rei de la "discopatia i estenosi de canal lumbar" que patia el monarca, amb anestèsia general, segons un comunicat de la Casa del Reial que va considerar la intervenció "plenament satisfactòria". La mateixa nota explica que la intervenció va fer "mitjançant cirurgia discal, descompressió neurològica de canal lumbar i estabilització raquídia amb ús de neuravegador i TAC intraoperatori".

Segons va precisar Manuel de la Torre, el Rei Joan Carles presentava "afectació discal de dos segments", pel que va estar necessària "una extirpació dels dos segments afectats", a més del tractament de la seva "important estenosi de canal" per aconseguir la seva estabilització raquídia.

Recuperació llarga i dura

Amb aquesta operació, el monarca està davant d'un "treball dur per recuperar-se , segons va explicar el seu fill i hereu a la corona espanyola, Felip de Borbó. El príncep d'Astúries va assegurar que l'operació va anar bé i que el Rei està "molt satisfet" d'haver superat una situació molt molesta pels dolors que tenia. En unes breus declaracions a l'entrada de la clínica, Felip va explicar que ell i Letizia Ortiz van poder intercanviar amb el seu pare "dues paraules molt ràpides", a la Unitat de Cures Intensives, on es recupera el pacient.

"Ell estava a gust, dins que és un postoperatori i estava a l'UVI", va afirmar l'hereu de la Corona, que ha elogiat el treball del neurocirurgià Manuel de la Torre, i del seu equip, durant les tres hores que ha durat la intervenció."Està en una UVI i després d'una operació de tres hores, així que ja es poden imaginar com pot estar", va assenyalar el Príncep."Ara tindrà una època per davant de treball dur, de molt esforç per poder recuperar-se", va recalcar l'hereu de la Corona, que, com la seva dona, van conversar a l'entrada de la clínica amb algunes persones que s'interessaven per la salut del Rei.