El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha situat la seva ma dreta en els últims quatre anys, Soraya Sáenz de Santamaría, com a única vicepresidenta del seu govern. Assumeix aquesta tasca juntament amb la cartera de ministre de la Presidència i les funcions de portaveu del nou executiu. Prendrà possessió aquest dijous davant el Rei juntament amb la resta de ministres i s'estrenarà com a portaveu el pròxim divendres després del primer Consell de Ministres. És una de les quatre dones de l'executiu de Rajoy (juntament amb Ana Mato, Ana Pastor i Fátima Báñez) i conforma el nucli dur de l'equip de Rajoy amb el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Soraya Sáenz de Santamaría (Valladolid, 1971) era l'únic nom fix a les travesses sobre el govern de Mariano Rajoy. Ha estat la seva ma dreta al Congrés dels Diputats des del 2008 quan Rajoy -després de perdre les eleccions per segona vegada- la va situar com a portaveu a la cambra baixa en substitució del sempre polèmic Eduardo Zaplana i en el marc de la remodelació que va impulsar al sí del partit després d'erigir-se com a guanyador del Congrés del PP a València. Abans, entre el 2004 i 2008 havia estat secretària executiva de Política Territorial i havia ocupat un escó al Congrés per Madrid.

Llicenciada en Dret, va començar a exercir com a advocada de l'Estat als 27 anys i va entrar a formar part de l'equip de Rajoy l'any 2000, quan va començar a fer tasques d'assessora jurídica pel PP sota les ordres del seu director de gabinet, Francisco Villar García-Moreno. El 2004 ja participava en la redacció del programa electoral i el 2008 va esdevenir la primera dona de la història del PP que exercia les tasques de portaveu a la cambra baixa. S'enfrontava aleshores a María Teresa Fernández de la Vega, més acostumada a combatre el tarannà de Zaplana que el cos a cos amb Sáenz de Santamaría.

Després de la victòria electoral de Rajoy el 20-N, ha coordinat el traspàs de poders amb l'executiu sortint i ha impulsat el nomenament com a portaveu del PP al Congrés dels Diputats del seu successor, Alfonso Alonso. Entre els seus col·laboradors més pròxims hi ha el diputat català José Luis Ayllón, que fins ara ha actuat com a coordinador del grup parlamentari a la cambra baixa. Ha hagut de compaginar les seves responsabilitats després del 20-N amb una recent maternitat.