Coincidint amb la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol, Carme Chacón i una vintena de dirigents socialistes entre els que hi ha Manuel Bustos, Josep Borrell, Francisco Caamaño, Cristina Narbona i Javier Rojo han signat -i penjat a Internet- un manifest que porta per títol "Molt PSOE per fer" que reclama la "transformació profunda" de l'organització dels socialistes espanyols i apunta que la convocatòria del 37è congrés que celebraran la primera setmana de febrer a Sevilla marca l'inici d'una "nova etapa" que "haurà d'estar marcada pel debat profund i serè" i impulsada per un "lideratge democràtic i col·legiat" que ha d'integrar "generacions i sensibilitats".

El document que es pot trobar al web www.muchopsoeporhacer.com i que porta per subtítol "Contribució oberta al debat al socialisme espanyol" apunta que la "pèrdua de credibilitat i de coherència" del projecte socialista "ha estat fruit de l'erosió dels nostres mecanismes democràtics i de l'aïllament social progressiu del nostre partit", i assenyala també com a causes de la derrota del 20-N "l'exclusiva concentració en les tasques institucionals i l'abstracció orgànica" que han portat el PSOE a "perdre el bona mesura el pols del carrer".

"Una lleialtat mal entesa ha fet que s'ometessin crítiques necessàries i ha evitat que en aquest pols es transmetés cap a la direcció de la nostra organització", apunten els signants, que adverteixen que "tot això pot canviar i ha de canviar" i recorden que "la protecció més efectiva contra els errors i la millor garantia de la nostra ràpida recuperació és una àmplia participació regular de militants i simpatitzants, la màxima transparència a tots els nivells, i una transformació profunda de la nostra organització que converteixi el PSOE en model de democràcia".

Contra els processos "trucats"

Per això critiquen els processos interns "trucats" i aposten per processos de primàries oberts a militants i simpatitzants. Segons els signants del manifest, el PSOE ha perdut crèdit de la ciutadania quan ha "justificat la limitació de les nostres pràctiques democràtiques internes amb l'argument de les dificultats a les què ens enfrontàvem en comptes de veure en l'àmplia participació dels militants una via de solució als nostres problemes". "Els ciutadans progressistes exigeixen que el sistema de representació política i la vida interna dels partits no estiguin trucats", apunten.

Segons els signants, el PSOE no recuperarà la "credibilitat" perduda amb "girs bruscs basats en càlculs tàctics" ni amb un simple "canvi de cares", sinó des de la "coherència de les nostres idees amb els nostres actes". "Som més creïbles quan som més autèntics i menys sembla que assumim les idees dels nostres adversaris polítics", diuen.

El document assenyala que amb la convocatòria del 37è Congrés que el PSOE celebrarà la primera setmana de febrer s'obre "una nova etapa que haurà d'estar marcada pel debat profund i serè, la revisió de la nostra organització i el restabliment dels llaços amb la majoria social de progrés". Aquest procés de "debat i transformació", afegeixen, "no conclou amb el Congrés Federal, sinó que ha de prosseguir després amb més energia i ha de ser impulsat per un lideratge democràtic i col·legiat que haurà d'integrar generacions i sensibilitats".

Entre els noms que signen el manifest destaca especialment el de Carme Chacón. De moment, la que aquest dimecres deixarà de ser ministra de Defensa encara no ha fet pública de forma oficial la seva intenció de concórrer a unes primàries per esdevenir secretària general del PSOE, un càrrec pel què podria pugnar amb Alfredo Pérez Rubalcaba. Chacón, però, sí que ha comunicat a la resta de barons socialistes que optarà a la direcció dels socialistes espanyola un cop es va haver de retirar de la cursa en favor de Rubalcaba per ser candidata a la presidència del govern espanyol.