L'Audiència Nacional ha condemnat a 60 anys de presó el dirigent d'ETA Francisco Javier García Gaztelu, 'Txapote', per ordenar l'assassinat del regidor d'UPN a Leitza (Navarra) José Javier Múgica, que es va produir el 14 de juliol del 2001 quan va explotar una bomba que havien col·locat a la furgoneta.

El tribunal, que va haver de repetir el judici per un comentari que es va escoltar a través d'un micròfon obert, en què la jutgessa Ángela Murillo deia "cabrons" als acusats, ha condemnat a més a 58 anys el membre d'ETA Juan Carlos Besance i a 50 Andoni Otegi i Óscar Celarain.

En acabar el judici, Otegi ha assegurat que "ningú" havia volgut riure's "del sofriment de la viuda", i alhora ha criticat la "mentida" de la jutgessa Ángela Murillo, qui va dir: "Pobra dona, a sobre se'n riuen els cabrons!".

El tribunal considera en la seva resolució, feta pública aquest dimecres, que tots els acusats són culpables de la comissió de delictes d'assassinat terrorista, estralls terroristes i tinença il·lícita d'explosius. A més, condemna 'Txapote' i Besance per un delicte d'integració a ETA, en grau de direcció per al dirigent.

Així, els magistrats defensen que 'Txapote', "màxim dirigent de l'organització terrorista fins a la seva detenció el febrer del 2001", va ordenar l'atemptat als tres companys, que eren integrats de l'anomenat 'comando Argala'.

Per acabar amb la vida del regidor, Otegi i Celarain van col·locar una bomba adossada que contenia tres quilos de dinamita a sota del vehicle, mentre Besance els esperava en un altre cotxe per emprendre la fuga. Quan a les 9.45 hores, Múgica va arrencar el seu vehicle, que es trobava al número 30 del carrer Amazabal de Leitza, la càrrega va esclatar i va acabar amb la vida de l'edil.

L'atemptat va ser reivindicat per ETA mitjançant un comunicat enviat el 26 de juliol del 2001 al diari 'Gara'. El desembre del 1999 van aparèixer a Leitza diverses pintades contra el PP i UPN per la situació dels presos, i un dibuix que cercava les sigles del segon partit dins d'un cercle creuat per una aspa, com un punt de mira.

No hi ha dubte

La resolució assegura que els indicis incriminatoris contra els quatre anul·len "qualsevol indici de dubte sobre la seva innocència" ja que corroboren la versió inculpatòria oferta a la policia per Besance.

Entre les proves, els magistrats destaquen la troballa després de la detenció a França de Juan Fernández Iradi, 'Susper', d'un full manuscrit amb un dibuix d'una furgoneta i un text que deia: "Leitza 14 de juliol del 2001 Volkswagen Transporter, quantitat 4 kgs. Sense con titadyne". La grafològica pericial va atribuir l'autoria de la nota a Otegi, un dels membres del comando.

També recorden a la resolució que Besance va concretar davant de la policia que l'artefacte es va col·locar a la part davantera del vehicle, dada que coincideix amb les comprovacions realitzades per la Guàrdia Civil.

Els tres magistrats defensen que la detenció de 'Txapote' cinc mesos abans de l'atemptat "no impedeix la seva participació en els fets a títol d'inductor" ja que ha quedat demostrat que el dirigent mantenia reunions periòdiques amb els membres del comando i els va lliurar els diners suficients per portar a terme l'atemptat.

En aquest punt la sentència esmenta la confiscació a García Gaztelu d'una agenda on quedaven reflectides les cites operatives celebrades amb els autors materials de la mort de Múgica.

La sentència té un vot particular emès pel magistrat José Ricardo de Prada, qui discrepa de l'opinió dels seus dos companys de tribunal en considerar que les condemnes es basen erròniament en la validesa de la declaració inculpatòria prestada davant de la policia per Besance.

'Txapote' va ser condemnat a centenars d'anys de presó pels assassinats, entre d'altres, de Miguel Ángel Blanco i Gregorio Ordóñez. Otegi i Celarain, per part seva, van ser condemnats a 18 anys de presó per l'atemptat de Marbella, 12 anys i mig per intents d'estralls i tinença d'armes i vuit anys més a França per integració de banda armada i tinença d'armes i explosius.