Una setmana després que José Luis Rodríguez Zapatero anunciés que no optarà a un tercer mandat, el PSOE no ha aconseguit aplacar el debat successori, tot i la conjura interna perquè no es parli del tema, i els sondejos i contactes entre possibles aspirants es mantenen amb molta discreció.

Fonts del PSOE han mostrat la seva satisfacció per com s'estan desenvolupant els esdeveniments després de la decisió de Zapatero i la petició expressa que va formular el propi líder del partit al Comitè Federal de fa una setmana perquè les eleccions primàries es posposessin fins després de els comicis del 22 de maig.

A més, els socialistes creuen que la decisió de Zapatero els ha permès aclarir les incerteses que pesaven sobre ells, convençuts que els avantatges d'haver aclarit aquest assumpte són superiors als inconvenients.

Una sensació que el vicesecretari general del PSOE, José Blanco, comparava aquesta setmana amb "un xut de moral" per començar la remuntada i posposar, almenys en públic, el debat sobre la successió.

Segons les mateixes fonts, els socialistes estan respectant els temps marcats fa una setmana i, de fet, tots els dirigents a qui s'ha preguntat aquests dies han refusat pronunciar davant dels micròfons.

Aquest ha estat el cas dels dos noms que més sonen per encapçalar el futur cartell electoral socialista: el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la ministra de Defensa, Carme Chacón.

Rubalcaba va assegurar fa uns dies que no revelaria si pensa presentar-se a les primàries fins al "24, el 25 o el 26" de maig, mentre que Chacón es va remetre al 23 d'aquest mateix mes per parlar-ne.

El president del Congrés, José Bono, va tirar de dites populars per eludir les preguntes de la premsa. "Fins al 40 de maig, no et treguis el jaç", va sentenciar.

Tampoc han pogut els periodistes treure-li res a José Blanco, que ha promès ser "neutral, però no indiferent", davant les primàries socialistes.

No obstant, el panorama successori apareix lleugerament més clar, després que s'hagi auto-exclòs el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, un dels "barons" que més va pressionar Zapatero perquè revelés els seus plans al més aviat possible i el nom es repetia com a possible candidat.

Així les coses, i tot i que cap dels dos ha formalitzat la seva candidatura ni pensa fer-ho fins després de les eleccions autonòmiques i municipals, al PSOE donen per fet que Rubalcaba i Chacón es mesuraran a les primàries.

Sempre que, aclareixen les fonts, no hi hagi un acord entre tots dos per presentar una candidatura conjunta, hipòtesi que no es descarta per complet, però que es considera "bastant improbable".

D'això es podria haver parlat, reconeixen les fonts, en un dinar celebrada aquesta setmana entre sectors del PSC, a prop de Chacón, i diversos membres de la direcció federal del PSOE partidaris de Rubalcaba.

Els sondejos sobre futurs suports també es porten amb la màxima reserva i discreció, però fonts de l'Executiva Federal ja han començat a fer-se una idea de la posició que finalment tindran les diferents federacions si arriba el moment de decantar per un o altre candidat.

A la direcció federal socialista se li ha obert un nou front a Andalusia després de la dimissió del qual era conseller de Governació, Luis Pizarro, considerat una persona molt propera al vicepresident tercer del govern central, Manuel Chaves.

Al PSOE han tractat aquests dies de soldar ferides en la seva major federació i s'han esforçat per fer pinya al voltant del president andalús, José Antonio Griñán, conscients que tot el "soroll" que hi ha allà en els últims temps no beneficia en res a partit, i menys encara amb les eleccions municipals a la volta de la cantonada.