El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha proclamat aquest diumenge "íntimament orgullós" de ser secretari general d'un partit amb democràcia interna: "Un partit on tots els seus membres, tots, elegeixen els seus líders, democràticament i on el meu vot val igual que el vostre vot ".

El líder socialista s'ha expressat així en un míting a Alcalá de Henares (Madrid) al costat del secretari general del PSM i candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid, Tomás Gómez, en el primer acte que tots dos coprotagonitzen des que aquest es va convertir en candidat autonòmic guanyant-li unes primàries a l'aspirant preferida per Zapatero, Trinidad Jiménez.

El cap de l'Executiu ha proclamat que Gómez serà "president de la Comunitat de Madrid" el 22 de maig perquè el PSOE treu "forces de la democràcia per ser més forts en democràcia". "Ho fem sempre i sempre funciona", ha manifestat davant de més de 3.000 persones -l'organització estima l'afluència en unes 5.000, ja que molts no van poder entrar al recinte - arribades de tot Madrid.

"La democràcia és el que més forts ens fa, com bé sap Tomás Gómez", ha subratllat, en el seu segon míting des que va anunciar que no competirà per un tercer mandat. Zapatero ha valorat de Gómez seves conviccions i la seva sinceritat: "La sinceritat amb què sempre s'ha dirigit a tot el món, inclòs a mi, això val més que tot".

Així, enfront dels que diuen que el PSOE "ho té molt difícil" i "estan tot el dia amb les enquestes per desmotivar l'electorat", el líder del PSOE ha volgut rematar la seva intervenció recordant una frase d '"un alcalaíno il·lustre, Manuel Azaña: "Espanya és país de sorpreses i de reaccions inesperades, Tomàs, aquesta és la meva proposta per al 22 de maig".

"A Madrid el millor està per venir i ho vas a fer tu", li ha dit Zapatero a Gómez i ha assegurat que té moltes ganes que el PSM arribi a la presidència de la Comunitat de Madrid perquè així, ja que ell pensa governar fins a 2012, tindrà "uns mesos d'esforç i col.laboració amb el Govern d'Espanya". "No em pots privar d'aquesta expectativa", ha dit.

El públic l'ha rebut amb crits de "Zapatero" i "president", inclosa alguna petició: "No et vagis", i amb dures crítiques al PP ia Esperanza Aguirre: "Dóna-li canya a la bruixa", li deien des del públic res més pujar a l'escenari. El públic ha aclamat especialment cada menció a la sanitat ia la llei de dependència, i en acabar el míting s'acostaven als periodistes: "La meva filla de 32 anys ha d'esperar vuit mesos per a un resultat d'un càncer de mama".

Que a Espanya li vagi bé i al PSOE, millor

Zapatero ha agraït el suport dels assistents, arribats de tot Madrid i ha posat tot el seu "afecte" al seu servei: "L'únic que em mou és que a Espanya les coses li vagin bé i al PSOE, encara millor", ha manifestat.

Al costat dels candidats madrilenys -entre el públic hi havia la plana major del PSM i nombrosos aspirants, entre ells el de Madrid, Jaime Lisavetzky - el líder del PSOE ha dedicat bona part del seu discurs a defensar les seves reformes i els seus reajustaments com "necessaris" per afrontar la crisi.

El 22-M és important, però les reformes són decisives

De fet, ha subratllat que encara que "les eleccions del 22-M són importants, és clar", perquè Espanya surti de la crisi "el que és decisiu és el compromís del govern espanyol. " El meu compromís ", ha subratllat. És més, ha advertit a la gent que sortir de la crisi encara "costarà un bon esforç" i s'ha de "seguir demanant comprensió" a la societat, però ha volgut injectar esperança: "Som un país fort i ens posaren d'en peus".

En la mateixa línia, ha defensat que, tot i la crisi, el seu govern ha augmentat les beques i ha agraït als empleats públics seu esforç - "no som tots iguals davant la crisi" -, ha advertit que totes les seves reformes i tots els "sacrificis" són necessaris. Seguir augmentant les pensions, ha avisat, depèn de les reformes econòmiques: "Si l'economia no funciona no tindrem recursos per augmentar les pensions".

Segons Zapatero, aquest "compromís" i aquesta responsabilitat és, al costat de la "força de la democràcia", el que més valoren els ciutadans. Per això, ha assegurat als seus que els espanyols tindran en compte l'actitud del PP que, segons ell, a diferència d'empresaris i sindicats, han estat els únics que "no han estat a l'altura de les circumstàncies".

"El PP va preferir que el govern (espanyol) caigués en comptes de donar un cop de mà perquè Espanya fos forta i no hagués de demanar ajuda a ningú", ha criticat el president, recordant la negativa del PP de donar suport a les mesures d'ajust de maig, i ha opinat : "Els critiquem poc per al que es mereixen".

El PP va voler "esborrar el PSOE del mapa"

Per Zapatero, els populars "no confien gens en les seves forces ni pel que representen, ni en el seu projecte" i per això no van anar "a la cita quan se'ls necessitava". "Pensant que així podien esborrar-nos del mapa. No coneixen el PSOE i el que representa a Espanya", ha afegit.

A més, s'ha referit a la petició d'ajuda de Portugal per recalcar que "es van equivocar" els que van pensar que Espanya aniria darrere sense tenir el país veí com "dic de contenció". "Amb decisions difícils i amb voluntat política estem aconseguint que Espanya surti de la crisi econòmica per si mateixa".

Zapatero ha demanat "tarannà" als seus, que no insultin i que critiquin poc, i que es dediquin, més aviat, a explicar i defensar les polítiques del govern del PSOE. Ell mateix ha començat per subratllar, davant de la "canya" que li dóna el PP, que des de 2004 l'executiu central ha invertit 20.000 milions d'euros a la Comunitat de Madrid.

I ha posat en valor el pla E, que en tota la comunitat ha suposat 2.687 obres amb una inversió de 1.754 milions d'euros. A Alcalá, aquest pla ha permès fer 126 obres per 57 milions d'euros. "Gràcies a les quals ara hi ha asfaltats 54 carrers, segur que més que en tota la història del que governa aquí del PP", ha il·lustrat, aprofitant per fer broma també sobre el seu futur:" Que ningú pensi que m'intento presentar a Alcalá ".

El cap de l'executiu ha dirigit dures crítiques a Telemadrid-convençut que no relaten les aportacions positives del govern central a la comunitat, i que no presten atenció a Gómez - i, en un moment, ha hagut de precisar que les seves crítiques anaven contra la direcció, no amb els treballadors.

De fet, ha hagut d'aturar i esperar que tornés el silenci quan dos assistents al míting han començat a increpar una redactora d'Intereconomía, i l'organització ha hagut d'aplacar els ànims.

Zapatero ha aprofitat també l'incident per destacar la pluralitat de TVE. Davant els seus "companys", ha relatat, que diuen que a vegades sembla que hi ha més populars en els seus informatius, ha posat en valor el seu compromís amb què la cadena pública sigui independent. "I ho és encara critiqui al govern central més que a ningú", ha manifestat.