El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el reial decret llei del pla de xoc contra la desocupació juvenil i de llarga durada, que inclou bonificacions per a la contractació a temps parcial i la nova ajuda de 400 euros que substituirà la de 426 euros a partir del 15 de febrer.

El decret, que s'emmarca en l'acord social signat amb patronal i sindicats, entrarà en vigor l'endemà de la seva aprovació al 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) i, segons fonts parlamentàries, el Govern té prou suport perquè no es tramiti com a projecte de llei i es garanteixi la seva immediata aplicació.

La primera d'aquestes mesures, l'anomenat 'Programa excepcional d'ocupació per a la transició cap a la contractació estable', està enfocat als joves de fins a 30 anys i aturats de llarga durada.

El govern espanyol preveu que les empreses que contractin a temps parcial durant l'any posterior a l'aprovació del programa i no hagin reduït plantilla en els últims sis mesos veuran reduïdes les seves quotes a la Seguretat Social. Així doncs, aquestes empreses hauran de mantenir o incrementar l'ocupació una vegada es beneficiïn de la bonificació.

Per això, la jornada dels contractes haurà de ser d'entre el 50% i el 75% de l'habitual. En el cas de les empreses amb plantilles inferiors als 250 treballadors, aquesta reducció de quotes serà del 100%, mentre que per a la resta no superarà el 75%. D'altra banda, la bonificació serà d'un any per als contractes indefinits i d'un mínim de sis mesos per als temporals.

A més, durant l'any de vigència del pla, les empreses que converteixin un d'aquests contractes a temps parcial temporals a indefinits podran beneficiar-se de les bonificacions a la conversió previstes en la reforma laboral.

Ajuda de 400 euros per als aturats de llarga durada

D'altra banda, el decret inclou la nova ajuda de 400 euros fins a un màxim de sis mesos, que estarà vinculada a la formació i que tindrà una dotació de 400 milions d'euros, que aniran a càrrec de l'Estat.

L'ajuda beneficiarà uns 80.000 desocupats de mitjana al mes, molts menys que els 198.000 beneficiaris del PRODI registrat a l'últim període de l'ajuda.

Segons s'indica en el document que va subscriure el pacte social, seran beneficiàries d'aquest programa les persones que esgotin la seva protecció per desocupació a partir del 16 de febrer de 2011 i no compleixin amb els requisits d'accés a la renda activa d'inserció.

A diferència del PRODI, aquesta nova ajuda, anomenada 'Programa de requalificació professional de les persones que hagin esgotat la seva protecció per desocupació', està concebuda més com un acompanyament econòmic a accions de formació pròpies de les polítiques actives, que com una prestació.

D'aquesta manera, el programa obliga els beneficiaris a fer un itinerari personalitzat d'inserció, que prevegi el diagnòstic sobre la seva ocupabilitat i la participació en accions de requalificació i/o reinserció laboral.

Finalment, l'acord social també preveu accions de millora de l'ocupabilitat que combinin actuacions d'orientació i formació per a l'ocupació, mitjançant la posada en marxa d'itineraris individuals i personalitzats d'ocupació a joves, majors de 45 anys en desocupació de llarga durada i persones procedents de la construcció que tinguin baixa qualificació.