El grup parlamentari d'ERC al Congrés ha registrat una proposició no de Llei en la que insta al govern espanyol a abolir els títols nobiliaris atorgats i a que no se'n reconeguin de nous. En concret, es busca realitzar les modificacions legals necessàries perquè l'Estat no reconegui distincions ni títols nobiliaris incloent a totes les institucions de i als diferents reconeixements vigents. Per últim, ERC vol que si la proposició tira endavant el resultat suposi abolir els vigent i no atorgar més títols nobiliaris en el futur.

En l'exposició de motius d'aquesta iniciativa, ERC explica que durant el segle XX es limiten els privilegis dels títols amb la promulgació de la Constitució republicana de 1931, que en el seu article 25 s'estableix que 'l'Estat no reconeix distincions i títols nobiliaris'. Tot i així, la finalització del

període democràtic i la instauració de la dictadura totalitària retornarà els títols nobiliaris a la situació anterior, mitjançant la Llei de 4 de maig de 1948.

La recuperació dels drets i llibertats democràtiques no va suposar, no obstant això, prossegueix el text, la derogació de la legislació franquista en aquest àmbit. És més, l'Estat democràtic i de Dret no només ha reconegut la validesa dels títols nobiliaris i els seus mecanismes de successió, sinó que els ha legitimat novament i ha creat nous títols nobiliaris.

Per ERC 'l'Estat democràtic actual ha d'entroncar amb l'herència dels processos de democratització de 1812-20, 1873 i 1931, en detriment de l'herència de les etapes autoritàries, i en aquesta línia suprimir el reconeixement de les distincions classistes de la noblesa per part de l'Estat'.