Els supermercats Bonpreu-Esclat han estat els guanyadors de la tercera edició del Premi Martí Gasull i Roig de Plataforma per la Llengua. Uns premis que volen reconèixer la tasca d'aquelles persones que treballen a favor de la llengua catalana i en memòria de Martí Gasull, activista per la llengua catalana i un dels fundadors i principal impulsor de la Plataforma per la Llengua. El guanyador ha obtingut un premi en metàl·lic de 3.000 euros i un guardó creat especialment per l'orfebre i joier Joaquim Capdevila. Els supermercats Bonpreu-Esclat eren finalistes junt amb el Grup Flaix i l'Associació de Treballadors Pakistanesos per la seva tasca en la defensa i promoció del català.

L'entrega del premi s'ha dut a terme aquest dilluns en un acte a al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller de Cultura, Santi Vila, i la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Puigdemont ha afirmat que cal resoldre la mancança del català en certs àmbits, com el cinema o la justícia, i ha recordat que, malgrat els atacs que ha patit el català al llarg dels anys, s´ha "resistit perquè hi havia parlants".

La presidenta del Parlament, membre de la Plataforma per la Llengua, ha rememorat la figura de Martí Gasull i n'ha recordat unes paraules: "el català a casa nostra vertebra una diversitat de cultures i llengües des del respecte i l'amor, llengües que ens enriqueixen". En aquest sentit, Forcadell ha destacat que "Catalunya és un país que valora la seva diversitat i que vol eradicar les desigualtats", i ha fet una crida a "construir un país sense discriminacions de cap tipus". Forcadell ha reivindicat el català com a "llengua de futur des de la llibertat". Mentre, Conesa ha dit que la llengua "és una eina de transformació per avançar" i que per això el català té futur.

Per la seva part, el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha recordat a Gasull com un "treballador incansable" i "ànima de l'entitat".