Després de moltes setmanes de preparació per a tenir-ho tot a punt, l'Escola La Salle de Figueres ha iniciat, aquest dilluns, el nou curs escolar 2015-2016. El centre docent cobreix tots els aspectes acadèmics en els cicles d'educació infantil, primària i secundària, però manté el seu caràcter diferenciador amb l'aplicació de projectes propis que revaloren l'ensenyament com a eina de formació de futurs ciutadans i ciutadanes més enllà del programa acadèmic convencional.

En aquest aspecte, cal destacar una de les experiències consolidades de La Salle Figueres, com és el programa FAIG, que el centre aplica des de fa uns set anys a les aules dels quatre cursos de secundària amb un notable èxit de resultats "i amb una excel·lent implicació i receptivitat per part dels alumnes", segons expliquen el director de l'Escola, Jordi Gibert, i el coordinador d'ESO, Juanjo Rodríguez.

El Projecte pedagògic FAIG és la concreció del programa d'innovació pedagògica DESTÍ (Desenvolupament i Estimulació de les Intel·ligències) per a l'etapa d'ESO, continuant la seqüència iniciada a l'educació infantil i a l'educació primària.

Gibert i Rodríguez detallen com, en cada curs, l'alumnat treballa amb dos projectes d'investigació en petits grups de quatre persones durant els quals es repassen totes les àrees relacionades des de les diverses fases en què s'estructura el projecte.

Durant el curs, cada alumne participa en dos treballs diferents, un de caràcter humanístic, en el camp de la cooperació i, l'altre, més científic, és a dir, en l'àmbit de la recerca i la investigació.

"El contingut del projecte el trien els grups a partir d'uns inputs previs que els ajuden a decidir per on volen anar. Al final de cada projecte, el grup d'alumnes ha de fer una exposició davant dels professors, dels seus companys i, a vegades, dels seus familiars, per explicar la feina feta i els resultats obtinguts", detallen els docents.

A quart curs d'ESO, el programa s'orienta cap a l'aprenentatge-servei (APS), de forma que el projecte faci alhora un servei cara enfora i contribueixi a millorar la societat. La metodologia de l'ensenyament i de l'aprenentatge d'aquest projecte es basa en la interacció cooperativa i en la utilització de les noves tecnologies.

Un curs important

Aquest darrer curs de secundària és molt important, ja que és el darrer pas dels alumnes abans d'escollir el seu futur formatiu o professional i, al mateix temps, preparar la seva sortida a la societat com a ciutadans amb valors. És per això que els projectes tenen un caràcter molt social i estan vinculats a entitats reconegudes en aquest camp, com Càritas, l'Asil Vilallonga o el Museu dels ­Jo­­guets, entre altres.

"Aquests treballs estan integrats en el temps de les matèries curriculars. De primer a tercer hi dediquen un matí a la setmana i els de quart una tarda", afegeix Jordi Gibert. Els projectes fomenten la proactivitat, el treball en equip, la coresponsabilitat i també posen al descobert capacitats de lideratge i d'autogestió del temps. "El resultat final és que aconseguim alumnes preparats per a poder actuar en els futurs àmbits laborals o universitaris. L'experiència d'aquests darrers anys ha estat molt positiva", apunten els professors de La Salle.