L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va rebre divendres -en un acte celebrat a la Rambla de la ciutat, un Nissan LEAF, el vehicle 100% elèctric de la marca japonesa, que s'ha cedit a l'Ajuntament.

Javier Redondo, Director del Projecte Zero Emissions de Nissan Iberia, ha estat el encarregat de fer la cessió del cotxe de zero emissions. El volum de vendes del Nissan LEAF ja supera les 50.000 unitats, situant-se com el cotxe elèctric més venut a tot el món.

En el moment de l´entrega, Marta Felip ha destacat "la importància que Figueres sigui un dels municipis escollits per Nissan per cedir aquest vehicle elèctric. A Figueres apostem per l'energia verda i estem estretament vinculats a la utilització de vehicles elèctrics. Recordar que el 2009 ens vàrem convertir en la primera de l'estat en tenir un bus elèctric a la seva flota d'autobusos urbans, mesura que s'ha completat en els darrers anys en la compra de dues motocicletes elèctriques o, si em permeteu, la utilització de bicicletes per part dels tècnics municipals per desplaçar-se per la ciutat".

Redondo, per la seva part, ha afegit que "és imprescindible el recolzament i el compromís dels sectors públics i privats per potenciar l´ús del cotxe elèctric entre la població. Col€laboracions com aquesta ens ajuden a fer pedagogia i a divulgar la importància de la mobilitat sostenible".

Amb aquesta cessió, ambdues institucions volen promocionar i fomentar l´eficiència energètica i la millora del medi ambient a través de polítiques i iniciatives com la promoció de vehicles més eficients i menys contaminants. Tant Nissan com l´Ajuntament de Figueres consideren que els vehicles eficients, com ho són els cotxes elèctrics, tenen un paper fonamental en la millora de la qualitat de l´aire i la sostenibilitat del transport a les ciutats.

A través d´aquesta experiència, Figueres coneixerà de primera mà els avantatges de la tecnologia elèctrica, reforçant l´aposta de la ciutat per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. A més, es podrà comprovar les condicions que es requereixen per a la progressiva introducció del cotxe elèctric al mercat català, com és la infraestructura de càrrega.

En aquest sentit, Nissan treballa a nivell mundial per a fomentar la conscienciació i la construcció de l´adequada infraestructura per als vehicles elèctrics. Des de maig de 2012, Nissan ha entregat 600 carregadors ràpids per a cotxes elèctrics a diversos operadors a tota Europa. Aquestes unitats han estat desenvolupades per la companyia japonesa i compleixen els requisits de CHAdeMO. Els carregadors ràpids permeten carregar la bateria en un 80% en només 30 minuts, mentre que els estàndards requereixen entre 4 i 8 hores.

A Espanya s´instal€laran un total de 30 punts de càrrega ràpida amb el gestor de càrrega IBIL, un dels quals està previst que sigui a Girona. L´objectiu de Nissan és utilitzar aquests nous punts de càrrega ràpida, estratègicament situats, per a crear l´embrió d´una futura xarxa nacional de càrrega ràpida que ampliï l´abast i la flexibilitat d´ús dels vehicles elèctrics.

El principal avantatge del vehicle elèctric és la total absència d´emissions de CO2, òxid nitrós, i partícules que es generen en la conducció de vehicles amb motors de combustió interna. La possibilitat de generar electricitat a partir d´energies renovables augmenta encara més la sostenibilitat en la forma de conducció.

D´altra banda, el seu funcionament silenciós i una autonomia de 175 km el converteixen en el vehicle idoni per als desplaçaments diaris a les ciutats. Des del punt de vista econòmic, a més, les reduïdes despeses de manteniment i els incentius fiscals que ofereix l´administració pública, així com el considerable estalvi en combustible, d´uns 1.500 euros anuals aproximadament, fan del LEAF una manera de desplaçar-se còmoda, eficient i respectuosa amb el seu entorn.

Sobre Nissan en España

Nissan compta amb tres centres de producció a Espanya: a Barcelona, a Àvila i a Cantàbria, on produeix vehicles tot terreny, furgonetes i camions. Els models inclouen els vehicles tot terreny Pathfinder i Navara i els camions lleugers Cabstar i Atleon, així com les furgonetes Primastar i NV200. A més, Nissan Espanya té un centre d´R+D per a motors i desenvolupament de vehicles industrials lleugers, així com centres de recanvis i de distribució d'unitats. La seu de vendes d'Espanya i Portugal es troba a Barcelona. En total, 4.700 persones treballen en Nissan a Espanya i en 2012 es van produir 142.000 vehicles.

Sobre el Nissan LEAF

El Nissan LEAF, en ser 100% elèctric, no emet cap tipus d'emissions contaminants, sent així la millor solució de mobilitat sostenible per a les ciutats. Aquest vehicle s'alimenta només d'electricitat que es concentra en la seva bateria de ions de liti de 24 KWH amb una vida útil de 10 anys.

Des del seu llançament, el Nissan LEAF ha registrat un volum de més de 50.000 unitats a tot el món. Una xifra que el converteix en el vehicle elèctric més venut. A això, se li suma els nombrosos guardons internacionals que ha aconseguit, com són el Cotxe de l'Any al Món, Cotxe de l'Any Europeu 2011 i el Cotxe d'any a Japó 2011-2012. Nissan LEAF ha rebut cinc estels en les exigents proves del Programa Europeu d'Avaluació d'Automòbils Nous (Euro NCAP).

Nissan LEAF compta amb un alt nivell d'equipament de sèrie. El seu sistema de navegació per satèl€lit estàndard incorpora Carwings, un sistema telemàtic únic de Nissan que permet al propietari controlar la calefacció i l'aire condicionat i realitzar configuracions per controlar el procés de càrrega de forma remota a través d'un telèfon intel€ligent.