ERC surt decidida a guanyar les properes eleccions espanyoles a Catalunya i convertir-se en la punta de llança de l'independentisme al Congrés. "L'objectiu és ser l'escamot de Madrid, la trinxera avançada en defensa del Parlament i del Govern", ha exclamat el número 2 de la candidatura, Joan Tardà, en un dels moments més aplaudits per les prop de 400 persones que han assistit a l'acte d'obertura de campanya a l'Auditori de Cornellà. "Hem d'anar a dir-los que els hem guanyat. Que sàpiguen que han perdut. Anem a defensar el vot, a dir el que mai s'ha dit i a fer el que mai s'ha fet", ha subratllat el cap de llista, Gabriel Rufián, que ha situat el 27-S com el dia que va triomfar la independència. Les negociacions entre Junts Pel Sí i la CUP també han estat presents en el míting d'inici de campanya, i tant Rufián com Tardà s'han mostrat convençuts que tard o d'hora l'acord acabarà arribant.

Rufián ha recordat que els catalans estan acostumats a conviure amb la derrota. "Havíem perdut moltes vegades i tard o d'hora arribaria el moment en què ens alaríem en front d'aquella gent que ens negués la voluntat de ser. Aquest moment ha arribat", ha defensat Rufián, l'últim en intervenir a Cornellà.

Tardà ha enumerat els tres objectius que es fixarà el futur grup parlamentari d'Esquerra al Congrés. "Anirem a defensar el vot de tots vosaltres; a defensar la sobirania del Parlament, a les madures però també a les verdes; i a defensar a ultrança el govern de Catalunya". Com deia fa alguns dies Rufián, ERC no farà "política parlamentària", sinó a defensar el vot dels 2 milions de catalans que el passat 27 de setembre van escollir independència. En paraules de Tardà, ERC serà "l'escamot de Madrid". Els diputats republicans seran "a la trinxera" per defensar el vot dels catalans, però també per donar suport a les esquerres "de totes les nacions de l'Estat", ja es diguin Izquierda Unida, BNG o Bildu.

El número 2 de la candidatura republicana ha reconegut que la creació de la República Catalana no serà fàcil i que els "atacs" per part de l'Estat seran continuats. La victòria d'Esquerra en les properes eleccions generals demostraria, però, "que la repressió espanyola ha fracassat". "Si guanyem el món sabrà que som perseverants", ha afegit.

Tant Rufián com Tardà s'han mostrat convençuts que tindran Govern al que defensar a Madrid, perquè Junts Pel Sí i la CUP arribaran a un acord que garanteixi l'inici del procés d'independència. Un procés, que no ha de servir només per canviar d'un estat a un altre. "De les banderes, encara que portin un estel no es menja. El que volem no és canviar una bandera per una altra. El que volem és bastir una societat democràtica d'excel·lència, que ens permeti encarar els reptes del segle XXI", ha explicat Tardà.

També han coincidit en assenyalar el principal rival de l'independentisme en aquestes eleccions: C's. "Hem de plantar cara a una nova dreta, encarnada en C's, que va amb vestits molt cars, corbates molt fines i cares molt joves, però que representa la mateixa dreta reaccionària de sempre, que està negant el vot de 2 milions de catalans", ha apuntat Rufián.

Els caps de llista han estat precedits a l'escenari pel president del partit. Oriol Junqueras ha destacat la "generositat" dels republicans durant tot el procés sobiranista. "Som aquells que mai s'han rendit, mai s'han cansat i mai han abandonat", ha destacat. "Com que això va de ser generosos, de fer feina, de no rendir-se i de segui cada dia, segur que la millor opció és la d'ERC", ha afegit.

Junqueras també s'ha referit a les negociacions entre Junts Pel Sí i la CUP per explicar que ERC està "al mig de l'escenari" i col·laborarà per fer "compatibles" sensibilitats polítiques que creuen que no ho són.