El cap de llista de CDC al Congrés per Girona, Jordi Xuclà, s'ha compromès a "impulsar una ajuda a la criança de 100 euros al mes" durant la pròxima legislatura que beneficïi a les famílies que tenen fills menors d'edat. "És imprescindible promoure una política d'acompanyament a les famílies que tenen fills", ha detallat el candidat. Xuclà ha reivindicat la importància de "ser al Congrés dels Diputats" perquè "malauradament encara hi ha molts assumptes que afecten els catalans i les catalanes que es decideixen a Madrid". En aquest sentit, Jordi Xuclà ha posat com a exemple la necessitat de defensar-hi les polítiques socials. El cap de llista ha criticat "la falta de propostes" que, al seu parer, té Podemos en aquest àmbit i els acusa de limitar-se a fer "gesticulacions" per evitar detallar "fets concrets".

Xuclà ha lamentat que les ajudes a la natalitat de l'estat espanyol "són molt pobres i no tenen res a veure amb els models centre-europeus i escandinaus que aposten clarament per la natalitat". El candidat convergent ha recordat que, en aquests moments, només existeix una ajuda de 24 euros al mes per a les unitats familiars amb fills i que es limita a les famílies que tenen uns ingressos inferiors als 11.000 euros anuals. "Tan sols arriben a un 11% de les famílies", ha criticat.

Per això, considera "imprescindible" ampliar aquestes ajudes fins als 100 euros mensuals i fer-les "universals". "Un país que va bé és un país que té una bona natalitat amb persones que s'incorporen al mercat laboral i que contribueixen amb la seva fiscalitat a la sostenibilitat del sistema", ha afirmat. La proposta de CDC preveu impulsar, en una primera fase, aquesta ajuda entre les famílies que tinguin uns ingressos inferiors a la renda mitjana (uns 22.000 euros anuals) per després, en una segona fase, donar-li un caràcter universal.

D'altra banda, Xuclà ha criticat la "falta de propostes" de Podemos en matèria de polítiques socials. "No coneixem ni per activa ni per passiva la posició de Podemos, que a Catalunya es diu En Comú Podem, en polítiques socials". "En política social no n'hi ha prou amb gesticulacions sinó que són necessaris fets concrets com els que defensa Convergència, partit avalat per la seva trajectòria", ha afegit. "En alguns partits, com és el cas de Podemos, l'energia social es queda només en retòrica. Nosaltres, en canvi, la demostrem amb els fets", ha dit Xuclà que està convençut que en la pròxima legislatura no hi haurà majoria absoluta. "Això ens permetrà posar els nostres vots a preu d'or i incorporar moltes de les nostres propostes que estan carregades de sentit", ha apuntat.

Xuclà ha fet aquestes declaracions durant una visita a les instal·lacions de Mifas a Riudellots de la Selva on també ha assistit el Portaveu de CDC al Senat, Josep Lluís Cleries, qui ha assegurat que en "aquest mentrestant fins que tinguem un estat propi, hi ha molts temes que es decideixen a Madrid i que generen problemàtiques".

Cleries ha posat d'exemple el finançament de la Llei de la Dependència i ha denunciat que l'Estat no compleix amb les seves aportacions: "Per cada deu euros que es gasten a Catalunya amb la Llei de la dependència, 8,7 euros els posa la Generalitat mentre que només 1,3 euros els posa l'Estat".