Els candidats gironins han donat el tret de sortida a la campanya electoral pel 26-J amb l'objectiu de mobilitzar uns votants "ja cansats" de tantes cites amb les urnes. La majoria dels partits han apostat pels mateixos candidats del 20-D, només han renovat caps de llista ECP i C's. El cap de llista de CDC, Jordi Xuclà, aspira a millorar els resultats de fa sis mesos i aconseguir el tercer diputat. Teresa Jordà (ERC) ressalta que el seu paper a Madrid serà deixar clar que "l'independentisme no afluixa". La nova candidata d'ECP, Marta Sibina, afirma que treballaran per aconseguir el segon diputat per Girona i contribuir "a fer fora el PP". El PSC també aspira a millorar resultats i espera que els gironins "premiïn" la feina que han fet. C's ha apostat per Margarita Santo com a candidata, que diu que volen aconseguir representació per dur al govern espanyol les necessitats del territori. La candidata del PPC, Concepció Veray, ha assegurat que surten "a guanyar" i a recuperar el diputat que van perdre fa sis mesos.

CDC ha iniciat la campanya a Girona amb un acte multitudinari on el president del Govern, Carles Puigdemont, i l'expresident Artur Mas han acompanyat el cap de llista per a la demarcació, Jordi Xuclà. Fa sis mesos, CDC es va presentar sota les sigles de Democràcia i Llibertat i va ser la força més votada, aconseguint dos diputats. Durant el míting, que s'ha fet als Jardins de la Infància, Xuclà ha assegurat que l'objectiu és recuperar el tercer diputat, que van perdre el 20-D.

El cap de llista ha carregat contra el PP i contra el govern espanyol pels incompliments reiterats de promeses. "El PP ens deixa al cul de sac de les inversions perquè veu que a Catalunya anem de debò", ha afirmat Xuclà que ha demanat als gironins que la resposta a aquesta actitud de l'estat espanyol sigui "un vot contundent que els deixi a ells amb el cul de sac". "Ens prenen el pèl", ha afegit.

Jordi Xuclà també ha criticat la "incompetència" dels partits espanyols que ni tan sols han estat capaços d'arribar a un acord per governar i han forçat a fer unes noves eleccions sis mesos després.

ERC insta els independentistes a anar a votar

ERC ha iniciat la campanya gironina a Figueres. La cap de llista, Teresa Jordà, ha assegurat que les del 26-J són unes eleccions "importants". "A Madrid continuarem fent sentir la nostra veu clara i inequívoca al mateix temps que defensem el vot i la dignitat dels dos milions de catalans que el 27-S van votar sí a la llibertat política de Catalunya", ha afirmat pla candidata.

Jordà ha recordat que han demanat "moltes vegades" un referèndum d'autodeterminació però la resposta sempre ha estat no. "Des d'ERC tenim clar que Madrid mai ens ho permetrà i les forces que aposten per la via del referèndum mai tindran la força suficient per convocar-lo", ha opinat. Per això, la cap de llista ha afirmat que "l'únic camí possible és el que planteja ERC". "'L'independentisme no afluixa, ningú va dir que seria fàcil", ha assegurat Jordà que insta "tots els independentistes" a anar a votar el 26-J per demostrar-ho.

Amb el lema de l'únic canvi possible, ERC surt a Girona amb l'objectiu de millorar els resultats obtinguts el 20-D, quan van aconseguir dos diputats i es van convertir en la segona força.

ECP, "fer fora el PP"

En Comú Podem (ECP) ha fet la penjada simbòlica del primer cartell al parc del Migdia de Girona, davant la biblioteca Ernest Lluch. És un dels partits que ha renovat cap de llista. Marta Sibina (que havia anat de 2 per Barcelona el 20-D) ha agafat el relleu de Dolors Terrades. En les darreres eleccions, van aconseguir un diputat i es van convertir en la tercera força més votada a la demarcació. "Anem a treure un segon diputat, sabem que per nombre de vots no és tan fàcil com voldríem però la idea és millorar resultats", ha afirmat Sibina. "Ja li dic a en Joan (Luengo, el número 2) que faci les maletes que ens n'anem junts al Congrés", ha afegit.

Per a ECP són unes eleccions essencials per aconseguir "fer fora el PP, el partit més corrupte d'Europa". "Estem cansades de la situació on ens ha portat aquesta manera de fer política i volem un canvi per passar a fer política per a la gent i no per a les grans elits", ha exposat Sibina. "Fem una crida a tots els gironins, que en saben molt de fer fora al PP, perquè vagin a votar perquè l'abstenció els benefici, no es pot quedar cap vot a casa", ha afegit la cap de llista.

Marta Sibina també ha detallat que ECP vol anar al Congrés dels diputats a defensar "molt fermament" el dret a decidir de tots els catalans convocant un referèndum.

El PSC vol defensar els interessos dels gironins

El cap de llista del PSC a Girona, Marc Lamuà,ha donat el tret de sortida a la campanya electoral en un sopar amb militants al barri de Sant Narcís de Girona. El partit ha escollit com a lema del cartell 'Sí, un sí pel canvi'.

Lamuà ha assenyalat que volen aconseguir un bon resultat per a les comarques gironines per poder defensar els interessos de la demarcació. Segons apunta, el PSC és "el partit que més ha treballat al Congrés" pels interessos dels gironins i, per això, volen que el partit tingui el suport suficient per poder formar govern al Congrés dels Diputats.

"No volem inversions per inversions, volem aconseguir el màxim potencial a través de les nostres accions per beneficiar els gironins", ha manifestat. Per al PSC, cal ajudar a crear ocupació, incentivar la creació de nous llocs de treball i ajudar sectors estratègics com el turisme. També ha defensat que volen fer una campanya propera i escoltar la gent, també aquella que els vol fer crítiques per buscar la manera d'esmenar-les.

C's

Ciutadans (C's) és l'altre partit que ha renovat cap de llista. Ha canviat Fernando López de Castro (un general de l'exèrcit jubilat) per la regidora de Blanes Margarita Santo. Han donat el tret de sortida a la campanya electoral en un acte amb militants i simpatitzants a la terrassa de l'hotel Ultònia de Girona.

"El missatge principal que volem fer arribar a tots els gironins és que tenim un programa amb moltes propostes per millorar la província de Girona", ha afirmat la candidata que ha desgranat, per exemple, que en matèria d'infraestructures aposten per acabar el desdoblament de la Nacional II o desencallar el corredor del Mediterrani. "Ambdós millorarien l'economia i això sempre crea llocs de treball", ha afegit Santo.

Fa sis mesos, C's no va aconseguir cap diputat per Girona. "Aspirem a aconseguir la màxima representativitat possibles", ha dit la cap de llista, que no ha volgut posar una xifra sobre quins serien uns bons resultats per al partit. "El que volem és fer arribar les nostres propostes a tota la ciutadania i, d'aquesta manera, aconseguir la confiança dels gironines", ha conclòs.

El PPC vol recuperar el diputat

El PPC ha fet l'acte d'inici de campanya al restaurant El Cabrit de Girona. La cap de llista, Concepció Veray, ha assegurat que surten "a guanyar" el 26-J, tant en resultats a nivell estatal com a Girona, on aspiren a recuperar el diputat que van perdre el 20-D. "El PP surt a guanyar per governar a Espanya i a les comarques gironines per recuperar la confiança dels gironins i recuperar, així, la representació al Congrés dels Diputats", ha afirmat Veray.

Per a la candidata, els avala la feina feta durant el darrer mandat i vol tornar a ser diputada per continuar desenvolupant projectes importants per a la demarcació. "La prioritat serà acabar definitivament allò al que ens vam comprometre a fer, com el desdoblament de l'N-II", ha exposat la cap de llista que assegura que durant el darrer mandat han "avançat molt" perquè s'estan enllestint les darreres obres del tram sud i s'ha impulsat la redacció de projecte per al tram nord. "Aquesta legislatura ha de ser la definitiva per a l'N-II", ha ressaltat.

La cap de llista també ha lloat la mà dura de Mariano Rajoy contra la corrupció. "Quan han saltat aquests casos de corrupció de persones dins el meu partit, he estat la primera a indignar-se, qui la fa la paga i que torni els diners que ha robat", ha conclòs la candidata, assegurant que és conscient que els rivals polítics utilitzen aquest argument per fer mal al PP.