El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, no ha amagat la preferència del seu partit per arribar a un acord amb Ciutadans que permeti formar un Govern.

Segons Maíllo, el PP va obrir de manera immediata una ronda de contactes amb tots els partits i ha afirmat que Ciutadans és una de les formacions amb les que veuen la possibilitat de pactar per afinitat i que, per això, ho intentaran.

Mentrestant, el vicesecretari d'Organització del PP, ha exigit responsabilitat al PSOE després de les eleccions "perquè ens juguem l'estabilitat d'Espanya, és una situació complexa, i tothom haurà de retratar-se".

Maillo ha rebutjat la possibilitat que Pedro Sánchez tracti d'encapçalar un govern alternatiu, d'esquerres, si el PP no aconsegueix suports per a la investidura.

"Seria negatiu per a Espanya, i el PSOE hauria d'explicar com es presta al pacte amb un partit que tracta de substituir, com podem".

En qualsevol cas, "el Partit Popular és el preferit pels espanyols, el més votat" i, per això té tota la legitimitat per intentar formar govern, amb Mariano Rajoy, a més, al capdavant.

"Mariano Rajoy ha guanyat les eleccions, és el nostre candidat, té tot el dret i la legitimitat per intentar formar govern. Veurem un gran Rajoy en aquest període, perquè és un home de pacte, de diàleg i d'acord. És el home adequat per a la situació actual", ha assegurat el vicesecretari d'organització dels populars.

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat aquest dilluns que ell està disposat a abstenir-se i permetre un Govern del PP en minoria perquè no sigui necessari repetir les eleccions, però com la seva abstenció no n'hi hauria prou per investir Rajoy ha demanat al PSOE de Sánchez que faci el mateix.

En declaracions a diverses emissores recollides per Europa Press, Rivera ha subratllat que "la pilota la té Sánchez". Aquest, ha subratllat, ha de decidir si opta per "una abstenció que permeti un govern en minoria amb uns pressupostos ja aprovats" o si intentarà formar un govern "o alguna cosa que s'assembli", amb un total de 11 partits, " els vuit de Podem, més PNB, ERC i el PSOE ", entre ells alguns que reclamen un referèndum separatista.

Els barons del PSOE rebutgen pactar amb Podem

Pedro Sánchez ha presidit l'executiva del PSOE però ha evitat comparèixer davant els mitjans de comunicació aquest dilluns. Ha cedit aquesta tasca al secretari d'Organització, que ha fet una valoració positiva dels resultats perquè els socialistes són "la primera força de l'oposició", "l'alternativa al PP i la primera força de l'esquerra".

"El resultat és acceptable tenint en compte el nou escenari polític en general, tenint en compte les condicions, la dura campanya electoral, els durs atacs que ha patit el PSOE i el candidat en particular", ha dit.

Luena ha assegurat que, per ara, el PSOE creu que és Rajoy qui ha d'intentar formar govern. "Aquesta és la fase en què estarem durant setmanes fins que es constitueixin les Corts" i aquest "i no altre" serà el paper del PSOE, que "votarà no a la investidura de Rajoy".

No ha volgut parlar -però tampoc ha exclòs- altres pactes perquè "encara és molt d'hora", però ha reiterat que els socialistes actuaran guiats per "la prudència i la responsabilitat", i això passa per rebutjar qualsevol alternativa -com la que brindaria Podem- que passi per permetre un referèndum a Catalunya.

"Al marge de qualsevol sessió d'investidura, hi ha coses molt clares, com l'article 2 de la Constitució, que és indiscutible", ha sentenciat.

També ha anunciat que durant la reunió d'aquest dilluns el líder del PSOE ha anunciat la seva intenció de presentar-se a la reelecció com a secretari general del partit en el moment en què es convoqui el 39è congrés de la formació.

Un congrés que tindrà lloc a la primavera perquè els socialistes han acordat endarrerir l'etapa de congressos perquè el PSOE "es pugui centrar en el que s'ha de centrar".