Jordi Martí i Deulofeu (Sant Pere Pescador, 1977), llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i amb un Mestratge en Gestió i Dret Local per la UdG, estava joiós aquest dilluns, un cop digerida la seva elecció com a senador republicà, després de ser alcalde de Sant Pere. Martí és el primer senador per ERC que tenen les comarques gironines.

Quines sensacions té actualment?

Sento una enorme satisfacció i, al mateix temps, ho afronto amb molta responsabilitat. Sóc conscient de la confiança dipositada en la meva candidatura i això ho hauré de retornar en la feina. També, tinc la sensació d'estar a l'altura del moment històric que vivim els catalans com a nació. Crec que hem de fer la transició de la millor manera possible.

Veníem d'unes eleccions al Parlament de Catalunya, que es van concebre com a unes plebiscitàries. Aquests comicis de diumenge passat eren una segona part?

No. Eren unes eleccions excepcionals, però no eren pas un segon plebiscit. Crec que, ara, entrem en un nou escenari. Hem de saber gestionar de la millor manera aquests resultats, que són els millors de la història d'ERC al Senat.

Què hi anirà a fer al Senat?

A part d'anar-hi a treballar per la demarcació de Girona i pels empordanesos, ERC continuarà defensant el procés constituent. Després dels resultats de diu­menge, el procés sobiranista s'alenteix, però el procés constituent tira endavant i això és el que hem d'anar a explicar a Madrid. Hem d'utilitzar els nostres recursos per fer més visible aquesta fase del procés que estem vivint. A més, espero que també es pugui veure amb més claredat el Senat com una cambra de representació territorial. En qualsevol cas, nosaltres volem explicar a la cambra alta espanyola que els catalans ja hem començat a fer aquest procés de desconnexió d'Espanya.

Aquest procés serà més complex depenent de com es desencallin els pactes per governar Espanya?

És evident que tot està obert i que pot passar de tot. Un pacte d'estat entre el Partit Popular i el PSOE, com es comenta, seria negatiu per a la comprensió del procés sobiranista de Catalunya, perquè voldria dir que no han entès res del que ha passat fins ara.