Els candidats gironins han anat a votar aquest matí i, a peu d'urna, han fet una crida a la participació perquè consideren que en aquestes eleccions hi ha molt en joc. Els diferents cap de llista han reforçar els posicionaments principals dels seus programes electorals on hi juga una part molt important el futur de Catalunya dins o no d'Espanya. Democràcia i Llibertat i ERC remarquen que la lectura del 20-D s'haurà de fer també en clau de suport o no al sobiranisme, des del PSC i En Comú Podem promulguen que cal un canvi i les forces unionistes -PPC, Unió i Ciutadans- subratllen que Catalunya no es pot separar d'Espanya. La jornada electoral s'està desenvolupant amb total normalitat.

"Revàlida del plebiscit"

El cap de llista de Democràcia i Llibertat (DL) ha votat a quarts de dotze al col·legi electoral de la sala la Carbonera d'Olot. Per a Jordi Xuclà, aquest 20-D té doble transcendència. La primera -evidentment- és política; la segona, personal. I és que avui és l'aniversari de les seves filles bessones, que fan 12 anys. Després de dipositar el vot, Xuclà ha subratllat que aquests comicis "no són rutinaris" perquè han de suposar "un canvi d'etapa i la confirmació del camí iniciat el 27 de setembre". El candidat ha fet una crida a la participació "a favor de l'estat propi" perquè aquest 20-D les urnes tornin a parlar a favor de la independència.

"El plebiscit ja està fet i els sobiranistes tenim majoria absoluta al Parlament, però les eleccions d'avui han de servir com a revàlida", ha subratllat Xuclà. El cap de llista, que passarà el diumenge en família abans d'anar a Girona a seguir resultats amb la candidatura, també s'ha mostrat caut a l'hora d'especular sobre possibles resultats. "Sortim a guanyar, però permeteu-me que sigui prudent", ha dit.

"Jornada positiva i de joc net"

Els missatges esperant una participació elevada també s'han repetit al col·legi electoral situat al centre cívic del Barri Vell. La cap de llista d'Unió, Montse Surroca, ha anat a votar a dos quarts d'onze acompanyada dels seus dos fills i el seu marit.

"Esperem que sigui una jornada amb alta participació perquè això sempre reforça la democràcia i també que sigui una jornada positiva i de joc net".

La cap de llista ha demanat als votants de la demarcació que dipositin la papereta pensant "en els seus principis i conviccions" i ha dit que, després de tants dies d'especulacions i enquestes, serà aquest diumenge quan veritablement es coneguin les prioritats dels ciutadans.

"La gent té ganes de votar el canvi"

El cap de llista del PSC ha anat a votar a un quart de dotze acompanyat de la seva dona i dels seus dos fills a l'escola Pla de Girona. Lamuà s'ha sumat a les crides en favor de la participació i ha assegurat que, per les dades que tenien i les trucades dels apoderats del partit, eren optimistes. "Creiem que hi ha molta afluència i això promet una bona participació que sempre és essencial perquè el resultat sigui clar i diàfan", ha dit.

A més, Lamuà ha assegurat que veuen que la gent "té moltes ganes de votar el canvi al govern de l'Estat". "Estem convençuts que els socialistes serem una peça essencial, per tant afrontem la jornada electoral i confiats", ha assenyalat.

"Omplir les urnes de República"

La cap de llista d'ERC per Girona, Teresa Jordà, ha estat de les més matineres. Ha votat a les deu del matí al col·legi electoral dels Salesians de Ripoll fent una crida perquè aquest 20-D "torni a guanyar l'independentisme a les urnes". "Avui és una jornada històrica; són les últimes eleccions en què els diputats d'ERC anirem a Madrid, perquè és evident que en divuit mesos el nostre Parlament, que ja és sobirà, acabarà el procés constituent", ha assegurat Jordà.

"L'independentisme ha de guanyar sí o sí", ha reiterat la cap de llista republicana, tornant a apel·lar el vot de tots aquells qui desitgen l'estat propi. "Avui hem d'omplir les urnes de dignitat, d'esperança i sobretot, de República", ha subratllat Jordà.

"Votar per anar endavant tots junts"

La cap de llista del PPC, Concepció Veray, ha fet una crida a la participació i ha remarcat que la jornada electoral ha de ser transcendental per al "futur dels gironins i per al futur d'Espanya". "Està en joc seguir avançant o tornar a la situació que teníem fa quatre anys, el PP vol seguir endavant i fer-ho tots junts", ha dit.

Veray ha votat a les deu del matí acompanyada de dos dels seus germans i de la seva mare a la Casa de Cultura de Girona. La líder dels populars gironins ha criticat que hi pot haver un "cansament" per part dels electors i n'ha acusat Convergència. "Des del 2010 fins al 2015, els catalans hem hagut de votar tres vegades", ha recordat. Malgrat això, ha demanat als gironins que siguin "responsables" perquè considera que en aquestes eleccions "ens hi juguem molt".

"Cap a un canvi real"

La cap de llista al Congrés d'En Comú Podem, Dolors Terradas, ha votat a dos quarts d'una al col·legi electoral situat a l'Ateneu de Banyoles. Ho ha fet acompanyada del seu home i de dos dels seus cinc fills. Terradas ha aprofitat per llançar un missatge "d'optimisme", assegurant que des de Girona la seva candidatura confia aconseguir escó per a la coalició.

"Penso que formaré part del grup català d'En Comú Podem al Congrés i que, a nivell estatal, hi haurà una àmplia majoria d'esquerres que permetrà avançar cap a un canvi real, fer un país millor i començar a solucionar els problemes que tenim", ha dit Terradas. I com la resta de candidats, la cap de llista també ha volgut fer una crida a la participació. "Tothom és important i pot anar d'un vot que un surti o no; per això, demano a la gent que no es quedi a casa i ens facin confiança, perquè pensem si sortim nosaltres el canvi serà millor", ha conclòs.

"Hi ha ganes de canvi"

El cap de llista de Ciutadans, Fernando López de Castro, ha votat des de Roses i també ha assegurat que aquest 20-D ha de ser una jornada per "confirmar que la societat té ganes de canvi". "Voto ple d'il·lusió perquè comença una nova etapa a Espanya", ha manifestat a peu d'urna.

López de Castro ha desitjat que hi hagi una alta participació perquè això seria "el millor aval" per al nou govern que surti de les urnes. "La participació d'avui confirmarà les ganes de canvi que té la societat i una àmplia participació reforça i legitima les institucions", ha afegit.