La cap de llista d'ERC al Congrés per Girona, Teresa Jordà, ha assegurat que la situació de l'N-II és la que "s'enduu la palma" a l'hora de parlar de dèficits en infraestructures a la demarcació. Jordà ha recordat que l'Estat va prometre desdoblar-la l'any 1995 i que ara, més de vint anys després, la realitat és que "la majoria dels més de 100 quilòmetres que passen pel territori continuen igual". Jordà assegura que, per a ERC, ja no té sentit continuar reclamant a Madrid que es desdobli l'N-II. "Ja hem passat pantalla; amb la república, les infraestructures ens les farem nosaltres", subratlla. Jordà ha criticat també la desinversió en Rodalies, la situació de l'aeroport de Girona i diu que totes les promeses que arriben del PP "ja no són un brindis sinó una bacanal al sol".

La cap de llista republicana ha volgut centrar aquest dilluns el seu missatge electoral en l'apartat d'infraestructures. "Si en alguna cosa destaca el maltractament del PP a les comarques gironines és, precisament, en infraestructures; i l'N-II se n'emporta la palma", ha criticat Teresa Jordà.

La candidata, precisament, s'ha desplaçat fins a Caldes de Malavella (Selva), per denunciar la situació que viu la carretera. I ho ha volgut fer en un dels pocs quilòmetres que se n'han desdoblat, i s'han convertit en autovia A-2, d'ençà que fa més de vint anys (en concret, el 1995) l'Estat va prometre executar les obres. "La realitat ara, més de vint anys després, és ben diferent; dels més de 100 quilòmetres de nacional que creuen Girona, amb prou feines se n'han desdoblat 15", ha criticat Jordà.

La cap de llista al Congrés també ha tret xifres d'inversió per denunciar que "aquest reiterat maltractament" es concreta en una davallada constant de les partides incloses als pressupostos generals de l'Estat (PGE). "Aquest any, estem parlant en global de només 64 MEUR per a les comarques gironines, una xifra molt prima i on, a més, la inversió per a l'N-II cau fins a un 22%", ha afirmat Jordà.

Al costat d'això, la candidata també ha criticat que moltes de les partides incloses als PGE ni tan sols s'arriben a executar. "Per tant, ja no anirem a Madrid a reclamar reiteradament que es desdobli l'N-II perquè ara ja no té sentit; nosaltres ja hem passat pantalla, i amb la nova república, aquestes inversions les farem des del territori", ha subratllat Teresa Jordà.

La cap de llista al Congrés també ha assegurat que, amb l'estat propi, la política en infraestructures es decidirà "en funció de l'economia productiva" i no seguint "el model radial" que ha aplicat "des de sempre l'estat espanyol". "Per tant, totes les promeses que ens ha fet el PP durant aquesta legislatura ja no són un brindis al sol sinó una bacanal al sol", ha dit Jordà.

El TAV, en funció de qui governa

Al costat de l'N-II, dins l'apartat d'infraestructures, Teresa Jordà també ha volgut criticar la desinversió de l'Estat en la xarxa de Rodalies i la política que ha aplicat en els darrers anys Madrid amb l'aeroport de Girona. "Nosaltres sempre hem dit que el tren convencional és el de les persones i el que ha de vertebrar el territori; però avui ens trobem amb què l'Estat encara es dedica a construir quilòmetres i més quilòmetres de TAV", ha dit la cap de llista d'ERC.

I aquí, Jordà no s'ha estat de criticar que l'executiu espanyol, a l'hora de planificar l'alta velocitat, ho ha fet en funció d'aquells qui governen. "A mi sempre m'agrada explicar-ho amb aquests exemples; quan governava Felipe González el TAV va arribar a Sevilla, quan ho va fer el PSOE i hi havia de ministra de Foment Magdalena Álvarez es va estendre fins a Málaga i ara, amb Rajoy, s'ha fet el mateix a Galícia", ha dit Jordà.

La cap de llista també ha subratllat que, de fet, la manera de fer de l'Estat també es fa palesa a l'hora d'apostar pel corredor central, en comptes del mediterrani, "fins i tot anant en contra d'Europa". Jordà també ha criticat que, mentre ells tenen xifrat en "5.000 MEUR el dèficit que arrossega la xarxa de tren convencional" l'Estat no hi arribi a destinar "ni un cèntim ni en el darrer pressupost ni tampoc en l'anterior".

I pel què fa referència a l'aeroport Girona-Costa Brava, Jordà ha definit la situació de davallada constant de passatgers que acumula com un nou exemple "del maltractament abismal" per part de l'Estat. "Havia de ser el segon aeroport de referència del país i no ha estat així; continua operant sota les ordres d'Aena, que és qui en marca les taxes", ha criticat Teresa Jordà. I ha conclòs: "Per tant, per tot plegat, des d'ERC tenim clar que l'única sortida és la República Catalana".