La cap de llista d'ERC per Girona, Teresa Jordà, ha explicat les propostes en matèria de transparència i en contra de la corrupció. Segons ha criticat, la democràcia a l'estat espanyol "ha perdut tota la credibilitat" i, per això, el partit aposat per construir una república catalana "neta i justa". "A la república catalana cap delicte de corrupció quedarà impune, volem que qui la faci la pagui", ha manifestat. Entre les propostes concretes del partit, destaca que els polítics que malversin fons hauran de tornar els diners i que, sinó, el partit se n'ha de fer càrrec subsidiàriament o prohibir als condemnats per corrupció d'anar a una llista electoral, ocupar un càrrec a l'administració i treballar a l'administració durant 10 anys.

La cap de llista d'ERC, Teresa Jordà, ha exposat quines són les propostes del partit per lluitar contra la corrupció. Segons assenyala, la qualitat democràtica d'un país depèn de la qualitat de les seves institucions. En aquest sentit, la cap de llista considera que la democràcia de l'estat espanyol "ha perdut tota la credibilitat dels seus ciutadans".

Segons Jordà, la separació i l'equilibri de poders -que creu que són "fonamental per a la democràcia-, ha "desaparegut de l'estat espanyol". "Començant per la corrupció que emana del cap d'Estat, s'estén pel poder judicial i continua al poder executiu que és qui acaba decidint les lleis, les executa i fins i tot, condiciona com s'han de jutjar", argumenta.

La candidata republicana ha afegit que "gairebé ningú" confia en la independència de la justícia espanyola perquè la gent ha vist com s'indultaven banquers. "Tothom veu i sap que hi ha una justícia de rics i una de pobres", ha declarat.

Per tot plegat, el partit incorpora al seu programa electoral diverses mesures per combatre la corrupció. "Els delictes de corrupció no poden quedar impunes, qui la faci que la pagui fins el darrer euro", ha manifestat. Segons Jordà, en cas que un polític no pugui respondre amb el seu patrimoni haurà de ser el seu partit qui se'n faci càrrec manera subsidiària.

Altres propostes d'ERC passen per impulsar un codi ètic i d'austeritat que catalogui i reglamenti l'ús dels espais i mitjans públics, establir plans de transparència elaborats conjuntament amb la ciutadania, per fer efectiu el dret a la transparència i al bon govern i posar en pràctica manuals de bon govern.

A més, els republicans aposten prohibir als condemnats per corrupció anar a una llista electoral, ocupar un càrrec a l'administració i treballar a l´administració durant 10 anys. També volen més recursos per a l'Oficina contra el Frau i la Corrupció.