El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha fet una crida aquest divendres aconseguir majoria absoluta a les pròximes eleccions per poder tirar endavant el referèndum. En un acte de campanya a Girona, Domènech ha recordat que el líder del PP i president del govern espanyol, Mariano Rajoy, deia que ni volia ni podia fer referèndum i ha lamentat que alguns polítics catalans, que defensen la sobirania i l'independentisme, li donen la raó a Rajoy al assegurar que no es pot fer el referèndum. Per això, ha reclamat aconseguir aquesta majoria absoluta i tirar-lo endavant. Domènech també ha lamentat que alguns partits en aquest tema estan "atrapats en el Pla A i el millor que podrien fer és retirar-se en aquests moments".

Joan Tardà, número 2 de la llista d'ERC, va dir que la promesa de referèndum que fa Podem és impossible de complir perquè no aconseguiran reunir ni els 176 diputats necessaris per modificar la llei de referèndums ni els 234 per incloure el dret a l'autodeterminació a la Constitució. Domènech ha fet referència, sense citar-lo, a les paraules de Tardà. "Anem a aconseguir la majoria absoluta i així arreglarem el referèndum". Per això, ha manifestat que "no hi ha altra alternativa que la victòria per majoria absoluta d'En Comú Podem. Escolti'm, voti'ns i tindrem el referèndum".

El cap de llista d'En Comú Podem ha manifestat que van a realitzar el referèndum perquè han aconseguit les aliances per tirar-ho endavant. Ha recordat que Rajoy deia que ni volia ni podia fer el referèndum. "Ara ens trobem polítics catalans que defensen la sobirania i la independència que li donen la raó a Rajoy i diuen que no es pot aconseguir allò que demana En Comú Podem", que és un referèndum.

"El 20 de desembre anem a per la majoria absoluta", ha reiterat al míting de Girona, i ha criticat els que diuen que no hi ha cap Pla B a la situació que viu Catalunya. En aquest context, ha manifestat que els que venen de "moviments socials, de l'activisme, de no arribar a final de mes i de la precarietat" han après "a fer tants plans que saben construir i guanyar un Pla A, B, C i D". "Els que estan atrapats en el Pla A el millor que podrien fer és retirar-se en aquests moments", ha assegurat.

Domènech ha volgut homenatjar als republicans del segle XIX de les comarques gironins i que van introduir el pensament republicà a Catalunya i a la Península Ibèrica. "Tota aquella gent que digui que lluita per la democràcia i que no lluita per la igualtat, no estan lluitant per les nostres llibertats". També ha fet èmfasi en què aquests mateixos republicans van ensenyar que "la lluita per la sobirania és la lluita pels drets socials, per una democràcia digna i per la virtut pública i contra la corrupció. Molts que s'omplen la boca de sobirania i parlen de lluita per la sobirania i les llibertats, practiquen la corrupció constant".

Així mateix, Domènech ha ressaltat que la victòria de la llista a Catalunya i de Podem a Espanya "significarà de nou la victòria de la igualtat, llibertat i solidaritat. Per fi parlarem de drets socials, ja que fins ara hem tingut la destrucció de drets socials". En aquest context, ha criticat que la sortida de la crisi "és la major desigualtat de la història d'aquest país, amb reformes laborals i precarització".

Per la seva part, el cap de llista de la candidatura per Girona, Dolors Terrades, ha explicat que En Comú Podem "és una candidatura amb força amb gent molt preparada. Sóc independent que he acceptat anar davant perquè és l'únic grup que van junts gent d'esquerres, els únics que defensen tenir un grup propi català, així com la societat civil i la gent que pateix més i té més necessitat".