La cap de llista al Congrés d'ERC per Girona, Teresa Jordà, ha criticat la política de "pedaços" que fa anys que practica l'Estat al litoral gironí i l'ha acusat de "treure-hi el nas" només quan s'acosten eleccions. Per fer-ho visible, la candidata ha visitat aquest divendres les obres del passeig dels Griells de l'Estartit (Baix Empordà). "Ara hi fan una petita inversió de 190.000 euros per fer un pedaç més que, precisament, ha arribat a dos mesos de les eleccions", ha afirmat Jordà. Per la seva banda, el cap de llista al Senat, Jordi Martí, ha lamentat que, mentre Madrid s'embutxaca diners "amb el cànon d'ocupació" del domini públic -per activitats o guinguetes a la platja- no en reverteixi ni un euro als ajuntaments.

La candidata republicana ha visitat aquest divendres les obres que es fan al passeig dels Griells de l'Estartit, que han de consolidar-ne l'escullera després dels desperfectes de la darrera llevantada. Teresa Jordà ha volgut veure-les in situ per denunciar la política de "pedaços" que ha practicat l'Estat al litoral gironí, fent-hi obres que, al capdavall, només han servit per "llançar diners" al mar.

La cap de llista ha criticat que, en comptes d'apostar per solucions definitives i dur a terme "actuacions de veritat", Costes es dediqui a "tirar diners en una guardiola foradada". I aquí, Jordà no només ha parlat dels Griells, sinó que també ha recordat casos com el de la platja de s'Abanell, a Blanes (Selva), on periòdicament el mar engoleix la platja.

Per a Jordà, també és paradigmàtic que l'Estat desencalli inversions i "tregui el nas" al litoral gironí cada cop que s'acosten eleccions. "Ara, als Griells s'hi fa una petita inversió de 190.000 euros per fer un pedaç més, que justament ha arribat a dos mesos dels comicis", ha criticat. "En el fons, es tracta de col·locar quatre pedres, i fent-ho pensant que no arribi cap altre temporal de primer ordre, perquè això aguantarà allò que aguantarà", ha dit la candidata.

Retrocés amb la Llei de Costes

Jordà també ha recordat que l'actual Llei de Costes data del 1988 -"passa una mica com la Constitució", ha dit- i que el redactat només s'ha modificat "de manera molt puntual". A més, ha afirmat la cap de llista d'ERC al Congrés, això no tan sols no ha servit per solucionar les problemàtiques a la demarcació, sinó que a més "s'ha traduït en un retrocés abismal per a la protecció mediambiental del litoral, perquè ha estat la clau indiscutible que n'ha obert la porta a la privatització".

Per això, Teresa Jordà s'ha refermat en l'aposta d'ERC per l'estat propi com l'única solució als "greuges" que arrossega el litoral gironí. "Entenem que la solució als problemes de les costes passa per la proximitat i per gestionar el litoral nosaltres mateixos amb la futura República Catalana", ha afirmat.

Per la seva banda, el número 1 al Senat per Girona, Jordi Martí, ha criticat "l'actitud dèspota" de l'estat amb casos com els aparcaments que ha fet desaparèixer a tocar de platja a Sant Pere Pescador (Alt Empordà) o les delimitacions a les marines d'Empuriabrava i Santa Margarida.

Martí també ha lamentat que el govern espanyol s'embutxaqui diners amb el "cànon d'ocupació" de les platges, que paguen les guinguetes o aquells qui hi organitzen activitats, i que no reverteixi els diners als ajuntaments. "És una situació paradoxal perquè, precisament, l'esforç inversor per netejar, contractar socorrisme i tenir cura de les platges ve dels ajuntaments", ha conclòs.

A la visita dels Griells, han acompanyat Jordà i Martí el número 3 de la llista d'ERC per Girona, Joan Margall, i el primer tinent d'alcalde a Torroella, el republicà Josep Maria Rufí.