El cap de llista de Democràcia i Llibertat al Congrés per Girona, Jordi Xuclà, ha assegurat que Europa "és garantia absoluta" per evitar "el revengisme" de l'Estat durant el procés sobiranista. Per a Xuclà, "si només depengués de Montoro, potser ja s'haurien fet rebentar les finances de la Generalitat". Però com que la Unió Europea té "normes bàsiques de civilització", en conseqüència hi ha "mecanismes" per evitar l'ofec del govern central. "El finançament per a les farmàcies i els serveis socials ha arribat, encara que hi hagi hagut humiliació política pel mig", ha dit. Xuclà ha pres part aquest dimecres en un acte amb la gent gran a Girona, a qui ha demanat no deixar-se "vèncer pel discurs de la por".

El cap de llista al Congrés ha volgut recordar que "avui per avui", Catalunya forma part d'Europa. I que dins la unió dels 28, hi ha "normes bàsiques de civilització que no permeten que els governs siguin agressius o revengistes cap a part del territori". Xuclà ho ha volgut subratllar davant les amenaces constants per part de l'estat espanyol i el "discurs de la por" que ha pregonat Madrid amb el finançament.

"Si només depengués de Montoro, potser ja s'haurien fet rebentar les finances de la Generalitat", ha dit Xuclà. I ha afegit: "Però com que Europa té normes i hi som a dins, el finançament per a les farmàcies, els centres socials i els serveis educatius ha arribat, encara que hi hagi hagut mecanisme d'humiliació política pel mig".

Jordi Xuclà s'ha referit al cas grec per dir que, de la mateixa manera que la Unió Europea no ha deixat caure el país hel·lè, "també hi ha mecanismes perquè cap cantonada o córner de la Unió Europea faci suspensió de pagaments per l'ofec dels governs centrals". "Europa és garantia absoluta i, si no hi fóssim a dins, segurament les actituds de revengisme per part de l'Estat haurien estat majors de les que hi ha hagut actualment".

"Clau i indispensables"

Jordi Xuclà ha participat aquesta tarda en un acte amb la gent gran a Girona, on també hi han pres part la número 2 de la candidatura, Elena Ribera, i la consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau. Allà, Xuclà ha demanat al centenar de "sèniors" -com els ha definit- que no es deixin "vèncer pel discurs de la por" al qual constantment recorre el PP en temes com les pensions.

Xuclà ha recordat que les persones grans, precisament, han estat "clau i indispensables" per tirar el procés sobiranista endavant. "La nostra candidatura no la formen joves eixelebrats, sinó que és transversal i integra la majoria de la societat; gent que pensa que no hi ha res a perdre, sinó al contrari, molt a guanyar", ha dit el cap de llista de Democràcia i Llibertat per Girona.

El candidat també ha recordat que ells no venen "duros a quatre pessetes" quan asseguren que, amb l'estat propi, Catalunya tindria el mateix estatus que Dinamarca o Àustria. I per acabar, dirigint-se al centenar d'assistents, ha dit: "Vostès ens demanen millors polítiques socials, però sobretot allò que els hi fa brillar més els ulls és pensar que els seus fills i néts tindran futur; i la nostra proposta per l'estat propi i una Catalunya independent també és una proposta perquè aquest futur sigui millor".