La cap de llista d'ERC al Congrés per Girona, Teresa Jordà, assegura que demanar la convocatòria d'un referèndum a Madrid "ja no té cap sentit" després que l'executiu espanyol "l'hagi negat fins a setze vegades en els darrers anys". Per a la candidata, "l'Estat de les autonomies està en caiguda lliure i, des d'ERC, ja estem cansats de topar-nos amb un mur davant qualsevol intent de demanar un referèndum". Jordà recorda que el passat 27-S Catalunya ja va fer "aquest referèndum" amb eleccions plebiscitàries. "I els independentistes vam guanyar en escons i vots", ha recordat la candidata, que subratlla que el debat per reformar la Constitució "ja no és un problema nostre" davant l'aposta per l'estat propi.

La candidata republicana ha fet aquest dilluns campanya a la parada que ERC ha muntat al mercat del Lleó de Girona. Allà, Teresa Jordà ha volgut insistir que l'única resposta als continus cops de porta de l'Estat és la independència. La cap de llista al Congrés ho ha exemplificat amb les demandes, i les reiterades negatives des de la Moncloa, per celebrar un referèndum a Catalunya.

"Un referèndum ja no té cap sentit després que Madrid ens l'hagi negat fins a setze vegades en els darrers anys", ha precisat Jordà. La candidata al 20-D assegura que "l'Estat de les autonomies està en caiguda lliure i, des d'ERC, ja estem cansats de topar-nos amb un mur davant qualsevol intent per demanar un referèndum".

A més, Jordà recorda que Catalunya, el passat 27-S, ja va dur a terme unes eleccions plebiscitàries que van superar aquesta demanda. "I els independentistes va, guanyar en escons i vots", subratlla, reforçant l'aposta d'ERC per l'estat propi. En aquest sentit, Teresa Jordà assegura que les propostes de reforma de la Constitució que s'escolten de cara al 20-D "ja no són problema nostre, perquè només contemplem l'impuls definitiu cap a la República Catalana".

Un nou model de país

Per la seva banda, el cap de llista al Senat per Girona, Jordi Martí, ha volgut centrar el seu missatge en el nou model de país que defensa ERC. "Passa per apostar per una societat més justa, cohesionada i amb una major justícia social", ha dit Martí. "La futura República Catalana serà una democràcia d'alta qualitat, on l'estat del benestar serà la base principal de totes les polítiques que planificarem des de tots els àmbits, ja siguin en sanitat, educació o cultura", ha afirmat.