La cap de llista d'ERC per Girona, Teresa Jordà, ha assegurat que "és més fàcil fer la República Catalana que no pas reformar la monarquia espanyola". Coincidint amb què a l'Estat avui es commemora el Dia de la Constitució, la candidata ha volgut recordar que la carta magna del 1978 va ser la del "todo atado y bien atado". I que les demandes dels catalans només s'han trobat amb un mur per part de l'Estat. Sobretot, a partir de l'aprovació de l'Estatut. "Durant els darrers deu anys, les respostes han estat una liquidació permanent de l'autogovern", ha dit Jordà en un acte a Arbúcies (Selva). I ha subratllat: "La Constitució només ha servit per retallar-nos drets i passar el rasclet".

La cap de llista d'ERC al Congrés ha fet aquest diumenge campanya a la Selva, acompanyada pel número 2 de la candidatura, Joan Olòriz. Teresa Jordà no ha passat per alt que avui l'Estat commemora el Dia de la Constitució, i ho ha aprofitat per reforçar el missatge sobiranista amb què la seva llista concorre als comicis del 20-D.

"És més fàcil fer la República Catalana que no pas reformar la monarquia espanyola", ha dit la candidata. Per a Jordà, les promeses de reforma de la Constitució que promulguen alguns partits només servirà perquè Madrid ho deixi tot encara "mejor atado". Per això, assegura, davant les crides a reformar una monarquia de 46 milions de persones, la sortida passa per crear una República Catalana amb 7 milions i mig de ciutadans.

"La Constitució del 1978 va ser la del 'todo atado y bien atado'", ha dit Jordà. I per refermar aquesta afirmació, la cap de llista republicana ha recordat que, a partir de l'Estatut del 2006, la resposta per part de l'Estat ha estat "una liquidació permanent de l'autogovern". "Totes les promeses sempre s'han incomplert; la Constitució només ha servit per retallar-nos drets, per passar el rasclet, pel Montorazo", ha dit, en referència a l'asfíxia econòmica que el Ministeri d'Hisenda ha aplicat a Catalunya.

"Esperança zero"

Durant l'acte electoral a Arbúcies, Jordà ha assegurat que hi ha "esperança zero" que al 20-D surti un Congrés on el 70% dels diputats siguin favorables al dret a decidir de Catalunya. A més, diuen els republicans, les promeses "a darrera hora" dels partits per reformar la Constitució i escoltar la veu dels catalans també es troben "a anys llum de poder disposar dels suports polítics que aquesta reforma requereix".

"L'única proposta de reforma constitucional que avui és plausible és la que proposa Ciutadans: per deixar-ho tot 'aún mejor atado', encaminant-ho a la uniformització total d'una Espanya jacobina i monolingüe", ha assegurat Jordà durant l'acte, que s'ha fet al casal de jubilats del municipi selvatà.

Per la seva banda, el número 2 al Congrés per Girona, Joan Olòriz, ha subratllat que Catalunya a partir del 27-S ha engegat "un procés constituent". "Farem una nova Constitució, i el poble català decidirà a les urnes quina vol: si la de l'Espanya monàrquica, uniforme i monolingüe o la de Catalunya, republicana, de les persones lliures i iguals", ha conclòs.