El cap de llista de Ciutadans (C's) al Congrés per Girona, Fernando López de Castro, ha reclamat contundència contra ajuntaments i consells comarcals que recolzin la desconnexió amb Espanya. El número 1 ha assegurat que una de les prioritats del partit "és la defensa de la legalitat" i que tot aquell qui vulgui "sortir-ne" ha de ser "conscient" de les conseqüències. "En un món civilitzat, democràcia és estat de dret", ha dit López de Castro. El candidat al Congrés ha acompanyat els dos regidors de l'Ajuntament de Girona fins a la Subdelegació, precisament, per recolzar un escrit on reclamen a l'Estat "prendre mesures" contra el consistori per haver recolzat la declaració aprovada pel Parlament.

Fernando López de Castro ha escollit el primer dia de campanya per fer palès quina serà la posició de C's al voltant de les mocions que recolzen la declaració d'inici de desconnexió amb Espanya. "Nosaltres defensem la legalitat a tots els nivells administratius, sigui estat, autonomia o món local", ha dit el cap de llista al Congrés.

Per això, López de Castro ha reclamat a la judicatura que actuï amb fermesa contra tots aquells càrrecs electes que recolzin aquestes mocions. Sigui als ajuntaments o bé als consells comarcals. "La legalitat és la que és, i tot aquell qui vulgui sortir-ne ha de ser-ne conscient; en un món civilitzat, democràcia és estat de dret", ha dit el candidat al Congrés.

Per exemplificar quina serà la seva acció a Madrid al voltant del sobiranisme, el cap de llista ha acompanyat aquest divendres al matí els dos regidors gironins de C's, Jan Castel i Míriam Pujola, a presentar un escrit a la Subdelegació de l'Estat. El text reclama al govern espanyol, tant ara com el que surti del 20-D, que "prengui les mesures legals oportunes" contra l'alcalde i tots els regidors que, durant el ple de novembre, van donar suport a la Resolució 1/XI del Parlament de Catalunya.

L'escrit també fa extensible la petició "a la resta d'ajuntaments de la província de Girona i als consells comarcals on s'hagin produït casos similars als de l'Ajuntament de Girona". El regidor gironí i diputat al Parlament de C's, Jan Castel, ha recordat que totes aquelles mocions que s'aprovin a partir d'ara ho faran, a més, després que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat la declaració de desconnexió "de manera fulminant".