El cap de llista de la coalició independentista liderada per ERC, Alfred Bosch, ha anunciat que presentaran una proposició de llei al Congrés perquè es reconegui el dret a l'autodeterminació i els mecanismes legals per fer exercir-lo. "Sabem que té poques possibilitats de prosperar però esgotarem tots els terminis que marca la legalitat i recorrerem a instàncies judicials internacionals si no prospera la proposta", ha assegurat Bosch aquest dimecres durant una roda de premsa al Museu d'Història de Catalunya. El candidat republicà ha convidat CiU a sumar-se a aquesta reclamació i ha indicat que ja han parlat sobre el tema amb l'esquerra 'abertzale'.

La proposició de llei per l'autodeterminació que presentarà Esquerra no comptarà amb un consens explícit entre les diferents forces polítiques catalanes, a diferència del que els republicans volen aconseguir amb el concert econòmic. "Entenem que ja hi ha un consens entorn d'aquest tema, perquè el Parlament ja ha votat a favor del dret de l'autodeterminació", ha apuntat Bosch. Tot i això, el cap de llista republicà ha insistit en la voluntat que se sumin a la proposta les forces catalanes i també aquelles, com Amaiur, que es mostren partidàries del dret d'autodeterminació dels pobles.

Bosch ha recordat que des de la societat civil també hi hagut moviments rellevants els darrers anys en favor de la llibertat nacional. En aquest sentit ha recordat la manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional del 10 de juliol del 2010 o el procés de consultes independentistes. "Nosaltres no estem fent altra cosa que recollir el sentiment de la població. Portem a l'hemicicle això que s'està produint al carrer", ha manifestat el cap de llista d'ERC.

Tot i que no ha avançat el contingut de la proposició de llei, Bosch ha afirmat que recollirà el referèndum com a via per aconseguir la independència. "La gent ha de decidir. Amb això es basa el principi d'autodeterminació", ha opinat. El cap de llista republicà ha recordat, a més, que ERC recull com a objectiu la independència de Catalunya i, per tant, està "obligada" davant dels electors a presentar aquesta proposició. "El que no podem fer és arribar al final de la legislatura i que la gent ens digui que no vam intentar-ho", ha explicat.

Bosch ha estat acompanyat pels números 2 i 3 de la llista per Barcelona, Joan Tardà i Ramona Vergés, i pel candidat de les JERC, Isaac Peraire. La candidatura ha escollit el Museu d'Història de Catalunya per presentar l'últim cartell de campanya: "li diràs que s'esperi?". Un eslògan acompanyat per una fotografia d'una dona embarassada que desitja que el seu fill neixi en una República Catalana. L'acte de presentació s'ha fet a la sala 'República' i els caps de llista de la candidatura independentista han compartit protagonisme amb els líders catalans republicans: Francesc Macià i Lluís Companys.