El candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha defensat el manteniment de l'estat del benestar tot i la crisi, mentre el candidat del PP, Mariano Rajoy, ha assegurat que aquesta protecció social "no està en perill".

Rubalcaba i Rajoy han fet aquestes manifestacions al canal "Eleccions Generals 2011", de YouTube i Efe, en contestar a una pregunta d'Efe sobre els riscos que corre amb l'actual crisi l'estat del benestar.

A aquesta pregunta també han contestat els candidats i candidates dels partits amb representació parlamentària que es presenten a les eleccions, Cayo Lara, IU, Josep Antoni Duran Lleida, CiU; Josu Erkoreka, PNB, Alfred Bosch, ERC; Ana Oramas, CC; Francisco Jorquera, BNG, i Rosa Díez, UPyD.

La pregunta plantejada és: Creu que està en risc l'estat del benestar a l´Estat espanyol? Quins aspectes són intocables en el seu programa en educació, sanitat i pensions? A continuació, un resum de les respostes dels candidats:

-Rubalcaba: Considero que la crisi no ha de ser una excusa per revisar el nostre esquema de seguretats de protecció social bàsica, que hem tingut durant trenta anys. El que cal fer és explicar com es finançarà. Jo tinc una proposta per finançar la sanitat que, d'una banda, passa perquè les comunitats gastin els diners que l'Estat els dóna en sanitat i no en altres coses, per pujar alguns impostos, per millorar la gestió i l'estalvi, que es pot fer.

En educació, el que em preocupa és la igualtat d'oportunitats, bàsicament les beques, que comenci a haver una altra vegada com en la història de l´Estat espanyol fa no molts anys dues xarxes educatives, una privada, concertada per a qui estudia bé, i una xarxa pública per a qui té més dificultats; això seria un desastre per a la igualtat d'oportunitats.

En el cas de les pensions, vull alertar els pensionistes i sobretot als que es van a jubilar que de complir-se el programa del PP, si és que al final el PP guanyés, que jo espero que no, ens trobaríem que cada dos anys es posaria tot cap per avall i això em sembla un desastre per als pensionistes que han de tenir una seguretat que la seva pensió és la que és.

-Rajoy: L'estat del benestar a l´Estat espanyol no està en perill si hi ha un govern que sigui capaç de fer una política econòmica raonable.

L'estat del benestar el paguem tots els contribuents amb els nostres impostos i cal fer una política per generar ocupació. Crear ocupació és bo per a la gent i per al país, perquè el que té feina paga impost de la renda, el que té una feina consumeix i paga IVA, impostos especials, el que té una feina cotitza a la Seguretat Social i per tant això és útil per mantenir les pensions i per millorar-la.

Per a mi, la primera prioritat són les pensions, els pensionistes que han treballat durant la seva vida, gràcies a ells estem aquí, han fet un gran esforç, són els més indefensos i, per tant, per a mi això és intocable, i també una sanitat pública, universal i gratuïta per a tothom, i una educació pública, universal i gratuïta per a tots.

-Cayo Lara: Sí està en risc perquè mai s'han atacat tant els drets socials conquerits al llarg de la història i que ens han permès que tinguéssim un estat de mig estar però que en definitiva hem tingut conquestes en aquesta direcció.

Avui es vol acabar amb l'estat del benestar i a més volen aprofitar la crisi per privatitzar serveis essencials com són l'educació i la sanitat, i per tant són drets constitucionals que hem de defensar profundament perquè no podem permetre que ens arrenquin aquests drets universals conquistats i que els vulguin convertir en negocis per a uns quants.

-Duran i Lleida: Crec que cal mantenir aquestes prestacions com serveis bàsics. Una altra cosa és que cal ser conscients que tal com està l'estat del benestar no és sostenible. Per tant, cal garantir la societat del benestar social no posant tant l'accent en l'Estat, encara que ha de ser el garant, sinó en la societat, en el tercer sector, amb una bona llei de mecenatge.

-Josu Erkoreka: El que hauria de ser intocable és un model de gestió que està donant resultats i que nosaltres hem aplicat a les institucions on hem tingut responsabilitats, que és un model d'austeritat, un model que aposta per l'equilibri pressupostari i circumscriu el recurs l'endeutament només per a les inversions productives i amb retorn.

-Alfred Bosch: En general l'educació, la sanitat, l'atenció a les persones necessitades i gent gran són aspectes intocables. La concepció de tots aquests terrenys és que no es pot retallar més del que és raonable, perquè ens juguem el futur, amb les escoles ens juguem el futur del país, dels nostres fills, de les generacions que vénen.

-Ana Oramas: Crec que el dret universal dels serveis bàsics com és sanitat i educació, i el desenvolupament de la Llei de dependència han de ser intocables i en aquest sentit ha d'haver un acord entre tots els partits i per a totes les comunitats autònomes .

-Francisco Jorquera: Està totalment en risc perquè és evident que la crisi econòmica està sent aprofitada perquè la dreta econòmica imposi el seu programa de màxims, desmantellament progressiu de l'estat del benestar, precarització de serveis públics bàsics obrint el camí a la seva privatització.

-Rosa Díez: En risc no sé, però en gravíssimes dificultats si; hi ha una crisi política, econòmica i de valors que fa que alguns representants polítics institucionals creguin que el que cal fer és retallar d'allò que és més fàcil, d'allò que s'escriu en el Butlletí Oficial i els drets bàsics són els que no s'ha de tocar mai, els que cal mantenir sempre en el llindar de dignitat per al conjunt dels ciutadans.