Unió de Pagesos calcula que les precipitacions abundants dels mesos de maig i juny a les zones de Catalunya productores de cirera, sovint venien precedides de forts vents, provocaran pèrdues econòmiques que poden superar els 12 milions d'euros i una davallada de la producció d'entre el 35% i el 45%, que pot arribar al 60% en el cas de les varietats més tardanes. Cal tenir en compte que l'excés d'aigua provoca l'obertura del fruit ('cracking' o esberlat) i deixa la cirera més sensible a les fregades i cops de les branques que provoquen els períodes de vent posteriors a les pluges. Segons l'organització agrària, aquesta situació ha contribuït també a una caiguda del preu en origen de la cirera del 50% respecte a la mitjana dels darrers tres anys.

D'acord amb l'avanç de l'informe de maig del Servei Meteorològic de Catalunya, a les zones productores de cirera com és el cas del Segrià, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Priorat, Baix Llobregat i Alt Empordà s'han produït uns percentatges de precipitació acumulada respecte de la mitjana climàtica que van del 90% al 190%, és a dir, que les precipitacions del maig han duplicat i triplicat la precipitació usual d'aquest mes a Catalunya.

A més, l'excés d'aigua disminueix el temps de comercialització del producte, dificultant-ne l'exportació, fet que "deixa el productor a les mans del mercat interior i Mercabarna". "Aquesta situació comporta que, encara que la producció sigui escassa, el preu en origen tiri a la baixa", segons Unió de Pagesos. Així, mentre que la mitjana del preu en origen de la cirera dels últims tres anys se situava en 2,01 euros per quilo, segons les dades del Departament d'Agricultura, enguany pot situar-se per sota dels 0,80 euros per quilo, "preu que ni tan sols compensa el cost de recol·lecció", segons l'organització agrària.

En aquest sentit, UP remarca que aquesta caiguda del preu en origen no ha estat percebuda pel consumidor, "que ha vist incrementat el preu de venda al públic respecte de l'any passat en prop d'un euro el quilo", tal com indica la base de dades de Preus de venda al públic de la secretaria general de l'Estat de Comerç Interior.

D'altra banda, l'organització assenyala que la baixa contractació de l'assegurança agrària en cirerer a Catalunya, ja que hi ha menys de 3.000 tones assegurades en només una cinquantena de pòlisses, implica que la majoria de productors no disposin de cobertura pels danys per pluja. Unió de Pagesos considera que "l'elevat" cost d'aquesta assegurança "fa que només la contractin les grans explotacions i no la pagesia per a la qual és un conreu secundari".

Per aquest motiu, el sindicat demana al Ministeri d'Agricultura que recuperi els nivells de suport a l'assegurança agrària del 2011 i, si és possible, els incrementi, "atès que és l'única manera que té la pagesia de protegir-se enfront dels danys causats per les adversitats climàtiques". Unió de Pagesos també demana al Departament d'Agricultura que realitzi un informe detallat de les pèrdues, per tal que de cara a la renda 2018 hi hagi una adequació de la fiscalitat a la pèrdua d'ingressos que han patit els productors de cirera.