Figueres té una destacada porta d'entrada. Segons dades de l'Observatori dels Centres Urbans, el 57% dels vianants que accedeixen al centre de la ciutat ho fan per la pujada de l'Església. Un estudi de la Fundació Comerç Ciutadà impulsada, entre altres, per Comerç Figueres Associació, destaca que aquesta zona del centre històric té un gran atractiu turístic per diversos motius. El primer és la proximitat amb el Museu Dalí i la Casa Empordà, que segueixen sent un dels principals atractius de la ciutat. El segon, és la gran oferta comercial de la zona.

La plaça de l'Ajuntament, amb els carrers situats per damunt de la Rambla i el carrer Girona, són les vies on es detecta més concentració d'establiments comercials dedicats a la moda i als complements. Pel que fa al sector de l'hostaleria i la restauració, s'ha detectat que prefereixen assentar-se en les vies per a vianants entorn el Museu Dalí i a la vorera nord de la Rambla.

Aquestes conclusions es deriven d'un estudi amb dades recollides l'any 2017,amb col·laboració amb la UAB, i que encara segueix vigent. El que es pretén era entendre el comportament dels vianants en les àrees comercials. Els resultats que se'n deriven podran servir als comerços per poder pensar estratègies de futur.

Per extreure les dades, a Figueres es van instal·lar dinou comptadors a diferents carrers cèntrics de la ciutat. En total, es va analitzar el comportament dels vianants en un àmbit de més de 5.000 metres delimitat, al nord, pels car­rers de la Muralla, la plaça de les Patates i el Canigó; a l'oest, per la pujada del Castell i els carrers Pep Ventura, Álvarez de Castro i Lasauca; al sud, pels carrers Vilafant, Col·legi, Sant Pau i Nou; finalment, a l'est, pels carrers de la Rutlla, Sant Cristòfor, Ample i les places de l'Escorxador i la Palmera.

Entre altres, l'estudi també ha donat llum a una altra qüestió: hi ha un fort domini de la categoria d'altres comerços i serveis, que conformen un 33% de l'oferta, i que es basa en locals amb gran diversitat professional i botigues multi productes vinculats a serveis. També destaca que el món de la restauració conforma un 13% respecte a la resta de comerços. Finalment, s'especifica que el 20% dels locals són buits o estan tancats.

El repte de Vilatenim

Tot i les bones dades que registren els comerços del centre històric, els petits comerciants del centre se senten intimidats per l'impuls de les grans empreses. Per una banda, en els darrers mesos, s'han implantat dues noves franquícies a la Rambla: Flying Tiger Copenhagen, d'articles per a la llar, i el Foster's Hollywood, una cadena de menjar ràpid. I pel que sembla, no seran les últimes.

Per altra banda, el pol d'atracció de les grans empreses segueix estant a Vilatenim. A banda i banda de la ja desdoblada C-260, s'hi segueixen establint noves empreses com ara Viena, dedicada a la restauració, o Leroy Merlin, l'únic a la província de Girona, que ocuparà l'espai de l'actual AKI, fruit de la seva recent fusió.