L'Alt Empordà és terra d'emprenedors. Per reconèixer els mèrits d'aquesta gent amb iniciativa, van néixer ara fa deu anys els Premis Emprenedors Alt Empordà. "Aquests premis ajuden els emprenedors a pensar i estructurar el seu projecte. És un estímul que els obliga a plantejar una idea que sigui atractiva i que tingui tots els matisos", apunta David Carvajal, de l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Figueres, una de les entitats organitzadores juntament amb el Consell Comarcal, l'Associació d'Empresaris i Emprenedors de Girona (AEEG), el Setmanari de l'Alt Empordà i el Fòrum Imagina.

Aquesta desena edició ha rebut vint-i-dues candidatures a les tres categories dels Premis: el Premi Emprenedor, el Premi a la Millor Idea de Negoci i el Premi a la Innovació. El jurat també atorga anualment el premi Jove Empresari a un professional que destaqui per la seva trajectòria. De totes les propostes presentades, que són multidisciplinàries, destaquen les relacionades amb tres àmbits temàtics: el medi ambient i sostenibilitat; els productes del territori, i la creació artística.

La categoria del Premi Emprenedor/a premia aquells projectes que suposin la creació d'una nova empresa. Aquesta categoria és l'única que serà premiada amb una dotació econòmica. Els candidats s'estan jugant un primer premi de 3.000 euros i 1.500 euros en publicitat al Setmanari de l'Alt Empordà, i un segon premi de 1.500 euros.

La categoria de Línia de Negoci innovadora premia els empresaris que hagin iniciat una línia de negoci d'aquestes característiques en els darrers tres anys.

Projecte d'èxit entre estudiants

La categoria de Premi a la Millor Idea de Negoci està reservada a alumnat de la comarca. En concret, hi ha dues subcategories: la centrada en estudiants d'ESO, i la que és per Batxillerat i Cicles Formatius. Val a dir que aquesta categoria ha anat creixent en les últimes edicions, augmentant el nombre de candidatures. "La idea és que els nois i les noies joves aportin idees de negoci fresques i diferents", apunta Carvajal.

L'última categoria d'aquests premis és la que guardona el Jove Empresari/a tenint en compte les iniciatives que han promogut persones empordaneses menors de 42 anys. En aquesta categoria, no hi ha inscripcions i és el jurat qui decideix quina persona ha de guanyar el mèrit en cada edició.

Al llarg dels deu anys dels premis, s'ha constatat l'augment de persones interessades a posar en marxa nous projectes. L'organització dels Premis Emprenedors explica que la categoria que ha agafat més força amb els anys és la d'innovació.

Desè aniversari

Els Premis Emprenedors Alt Empordà van celebrar, el 22 de març passat, el seu desè aniversari amb un acte a l'Auditori de Caputxins de Figueres. Hi van assistir gua­nyadors i finalistes d'aquests deu anys, i tots van coincidir que el seu pas per aquests guardons anuals els havia servit per rebre reconeixement i poder assolir més trajectòria. "En actes d'aquesta mena, t'adones que, des del començament, aquests premis han aconseguit reunir propostes molt interessants", diu Carvajal. Ara bé, en èpoques de crisi forta es va detectar que va baixar el ritme de propostes. Fa tres anys, però, el ritme s'ha tornat a accelerar i ja es tornen a sumar més projectes a la iniciativa.

El dilluns 7 maig el jurat, format per les entitats organitzadores i empresaris externs, es va reunir per escoltar la defensa pública dels projectes per part dels emprenedors. Els guanyadors finals es faran públics divendres dia 11 de maig als Caputxins.