La casella més important a l'hora de fer la declaració de la Renda és, sens dubte, la número 645. És la que reflecteix el resultat final i indica si la Declaració surt a ingressar o a retornar. No obstant això, existeixen altres apartats que s'usen habitualment i que convé conèixer per a la correcta realització d'aquesta. Un repàs a les caselles més empleades, agrupades en diferents seccions.

Rendiments de treball

Respecte a les caselles de rendiments del treball, cal fixar-se en tres. La primera és la 001, on s'especifica l'import íntegre de totes les rendes de treball rebudes el 2017, així com les quantitats de plans de pensions que figurin com a rendes periòdiques. També cal incloure les percepcions del Fons de Garantia Salarial (FOGASA) per rendiments del treball no pagats. La segona és la 019. Si un contribuent de l'oficina d'ocupació accepta un lloc de treball que comporta mobilitat geogràfica, pot usar-la i fer una deducció de 2.000 euros. La tercera és la casella 016, relacionada amb despeses deduïbles fins a 2.000 euros amb caràcter general. Hisenda explica que “la reducció per obtenció de rendiment de treball únicament s'aplicarà als contribuents amb rendiments nets del treball inferiors a 14.450 euros sempre que no tinguin rendes, excloses les exemptes, diferents de les del treball superiors a 6.500 euros. En aquests casos s'aplicarà tant la despesa de 2.000 euros com la reducció, que dependrà dels rendiments nets del treball.

Rendiment de capital mobiliari

Respecte a les caselles de rendiment del capital mobiliari, cal anar alerta amb dues de concretes. La 025, relacionada amb interessos de comptes, dipòsits i altres actius financers. En aquesta s'ha d'aportar els rendiments derivats de la transmissió o amortització d'actius financers com ara Lletres del Tresor, bons, obligacions, participacions preferents, etc. La segona és la 029, destinada a especificar els rendiments que derivin de la transmissió, l'amortització o el reemborsament dels diferents actius financers.

Plusvàlues patrimonials

Pel que fa a les plusvàlues patrimonials, atenció amb les caselles 293 i 337, que són les que reflecteixen tots els guanys i les pèrdues patrimonials, tant les derivades de fons d'inversió, com d'accions i drets de subscripció.

Compensació per pèrdues

També hi ha compensació per pèrdues en exercicis anteriors. A aquesta qüestió fa referència la casella 414. En el cas que el saldo net de guanys dels quatre exercicis anteriors sigui negatiu, el contribuent té dret a compensació per les pèrdues patrimonials.

Reducció de la base imposable

Una altra qüestió que s'ha de tenir en compte és la reducció de la base imposable. La casella 436 defineix que la reducció establerta pels qui realitzen la tributació conjunta. El programa Renda Web calcula la quantitat de forma automàtica, però aquesta varia des dels 3.400 euros, per a famílies amb dos cònjuges, fins als 2.150 en el cas de les monoparentals. La casella 440 fa esment a la base liquidable general sotmesa a gravamen, i es troba a l'apartat “Base liquidable general i Base liquidable de l'estalvi”. Les caselles 457 i la 461 tenen com a objectiu la reducció per pensions compensatòries en favor del cònjuge, o per les anualitats amb finalitats alimentoses que no estiguin destinades als fills del contribuent. En la 471, s'estableix que si el contribuent aporta anualitats per a aliments en favor dels seus fills per decisió judicial, podrà rebre la deducció corresponent. Les dades obtingudes a la casella 490 ajuda a trobar el nombre de referència per elaborar la declaració de la renda per Internet. Pel que fa a la casella 541, cal posar-hi atenció perquè fa esment als rendiments d'activitats econòmiques, un apartat important per als treballadors autònoms.

Les deduccions també compten

Les deduccions també compten amb el seu apartat específic a la Declaració de la Renda. Malgrat que són molts els casos que es poden beneficiar de diferents desgravaments, les més comunes són les que deriven de les despeses en habitatge.

La deducció per inversió en habitatge habitual té el seu espai en les caselles 516 i 517, mentre que les procedents del lloguer d'habitatge habitual se situen en les caselles 531 i la 532.