La sèrie original de l'índex general del comerç minorista al març registra a Catalunya un increment de l'1,5% en relació amb el mateix mes de l'any passat , segons les dades publicades aquest divendres per l'institut d'estadística espanyol. Amb aquestes xifres, Catalunya recupera les vendes després d'un mes de febrer on els ingressos dels botiguers van caure un 0,8%, el pitjor resultat de tot l'Estat. La mitjana a l'estat espanyol va registrar un increment en sèrie original també de l'1,5%, sis dècimes menys que el 2,1% registrat al febrer. Aragó lidera el rànquing autonòmic amb un creixement de facturació del 4,4%. El botiguers de Catalunya van incrementar l'ocupació en un 0,6% mentre que al conjunt de l'Estat les plantilles van créixer l'1%.

Per sectors, les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) apunten a un creixement en totes les activitats menys en les vendes d'altres béns. Així, les vendes de productes de parament de la llar augmenten el 3,5%, i les botigues d'alimentació on la facturació creix el 2,5%.

Les vendes de les estacions de serveis van caure el 0,7%. Sense incloure la facturació de les estacions de serveis, les vendes del comerç a l'Estat han crescut l'1,6%, una dècima per sobre de l'indicador general, sempre en sèrie original.

L'Idescat indica un creixement del 2,8%

L'índex general de comerç al detall al març en termes de preus corrents (sense tenir en compte la inflació i amb estacions de serveis incloses)presenta un increment del 2,8% en relació amb el mateix mes de l'any passat, segons les dades publicades per l'Idescat. Aquest índex, sense la facturació de les estacions de serveis i a preus corrent va augmentar el 3,7% en el mateix període.

En l'estadística de l'Idescat, tots els sectors d'activitat registren increments de la facturació, amb l'excepció de les botigues que comercialitzen resta de béns que veuen com les vendes cauen un 2,5% en termes anuals.

Les botigues d'alimentació augmenten els ingressos un 5,8%, els de béns d'equipament de la llar un 8,7% i els béns d'equipament personal el 3,4%. Les dades de l'institut d'estadística espanyol indiquen el mateix mes de març un increment de les vendes del comerç minorista en sèrie original de l'1,5%.

Diferents prioritats entre l'Idescat i l'INE

La diferència de les notes de premsa entre l'Idescat i l'INE és que l'institut estadística català dona prioritat a les xifres de l'índex general a preus corrents , sense tenir en compte la inflació, i sense tenir en compte les vendes de les estacions de serveis, mentre que l'INE té en compte la inflació en el seu càlcul, sota la denominació de sèrie original, i a més, prioritàriament inclou les estacions de serveis.

Aquestes diferències entre els dos instituts estadístics són purament formals i de prioritats d'imputs informatius que es destaquen en les respectives notes de premsa. La sèrie original de l'INE també s'inclou en la base de dades de l'Idescat sota la denominació de preus constants.