La compravenda d'habitatges a Catalunya en el quart trimestre del 2017 ha registrat una important frenada, segons dades publicades pel Consell General del Notariat (CGN). El nombre de transaccions de pisos a Catalunya en els tres últims mesos de l'any, coincidint amb la crisi política catalana i l'aplicació del 155, s'ha situat en 19.567 habitatges, cosa que suposa el 7,5% menys que el mateix període del 2016. El CGN destaca que aquesta és la caiguda més gran que s'ha registrat a l'estat espanyol en el quart trimestre i també subratlla el fet que es tracta del primer descens que pateix Catalunya després d'encadenar set trimestre d'increments de dos dígits. Tot i això, en el conjunt de l'any, a Catalunya, la compravenda de pisos es va situar en 83.769 habitatges, el 10,96% més que el 2016.

L'estadística del Consell General del Notariat destaca que Catalunya ha passat de mantenir un creixement de dos dígits de les operacions de compravenda de pisos en els últims set trimestres a registrar una caiguda del 7,5% en el quart trimestre del 2017, el primer descens en aquest últim període després de set trimestres.

En el conjunt de l'estat espanyol, el nombre d'operacions de compravenda de pisos en el quart trimestre es va incrementar un 10,9% en relació amb aquest període del 2017, cosa que suposa mantenir creixements de dos dígits en els últims quatre trimestres.

Les autonomies on més han crescut les operacions de compravenda de pisos en el quart trimestre han estat Castella-La Manxa, amb el 39,2%, Madrid, amb el 33,6% i Cantàbria, amb el 31,7%.

En sentit contrari, les autonomies que han registrat els descensos més intensos han estat Catalunya, amb el -7,5%, La Rioja amb el -4,2% i Múrcia amb el -2,6%.

Catalunya manté estables el preus de venda

Tot i el descens del nombre d'operacions de compravenda de pisos a Catalunya, els preus per metre quadrat en el quart trimestre s'han mantingut estables al Principat. Així, en l'últim trimestre de l'any la mitjana de preu per metre quadrat s'ha situat en 1.622 euros, cosa que suposa un lleuger increment del 0,3% en relació amb el mateix període de l'any passat.

El preu per metre quadrat en l'estat espanyol es va situar al desembre en 1.400 euros, un 4,9% més que el mateix període del 2016.

La mitjana de preu de Catalunya es troba en el quart lloc en el rànquing de comunitats autònomes. El primer territori per preu del metre quadrat són les Illes Balears (2.327 euros), seguit del País Basc (2.327 euros) i en tercer lloc la Comunitat de Madrid (2.090 euros).