Les nevades d'última hora i l'arribada d'una nova onada de fred que ha permès que totes les pistes d'esquí estiguin obertes i en condicions per esquiar fins la primera setmana d'abril ha provocat un allau de reserves en establiments turístics pròxims a les instal·lacions d'esquí i als punts d'atracció de muntanya, ja sigui cases rurals o càmpings condicionats per afrontar temperatures baixes, segons coincideixen les associacions del sector de diferents demarcacions catalanes. Mentre els establiments de muntanya són força optimistes, els responsables dels hotels i cases rurals de les zones costeres o de l'interior de Catalunya estan pendents de la informació meteorològica i de la pujada de temperatures per veure si a última hora d'aquesta Setmana Santa que arriba molt avançada, les famílies es decideixen a passar un dies de descans prop de la platja o en zones d'esbarjo allunyades de les pistes d'esquí.

Aquesta Setmana Santa del 2018 ve condicionada per la meteorologia i pel fet que ha caigut molt aviat, dins del mes de març, i tot just haver començat la primavera, cosa que la situa en una conjuntura temporal inestable meteorològicament.

A més, aquest any, la primavera ha arribat amb una nevada generalitzada que ha blanquejat tot el territori i ha fet feliços als empresaris de les pistes d'esquí i als mateixos esquiadors perquè ha permès que totes les instal·lacions es mantinguin obertes i la temporada no es tanqui fins el 8 d'abril, una setmana després de finalitzada la Setmana Santa.

Aquest fet meteorològic protagonitzat per la neu i que hagi caigut molt avançada ha fet que els destins de muntanya hagi assegurat una molt bona ocupació que supera el 90% mentre que els establiments de la costa o de la Catalunya interior allunyades de les pistes d'esquí, amb una ocupació entre el 50% i el 80%, queden pendents de la pujada de temperatures per veure si a última hora les famílies s'animen a passar uns dies de descans prop de la costa o en zones rurals de l'interior.

Un 85% d'ocupació als hotels de muntanya gironins

A comarques gironines, la previsió d'ocupació per Setmana Santa s'espera que sigui fins al 85% a les zones de muntanya i a la costa, entorn del 75%, segons dades de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona.

Les últimes nevades atrauran més turisme d'esquí però el fet que aquestes vacances s'hagin avançat més que altres anys fa que molts empresaris hagin optat per esperar a iniciar la temporada a finals d'abril.

Les zones on s'espera una major ocupació són a la Garrotxa (fins a un 85%), seguit del Ripollès i Cerdanya, amb un 75%. A Selva Interior i a la Costa Brava s'espera arribar a un 65% mentre que Girona i rodalies les previsions apunten a un 70% d'ocupació.

En relació amb els dies contractats per les famílies, la mitjana d'estades se situa entre dos i tres dies, essent lleugerament inferior respecte l'any passat ja que a les zones costaneres va arribar als cinc dies.

Els dies de més reserves seran el divendres 30 i el dissabte 31 de març i el perfil majoritari del turista serà el familiar, procedent de l'àmbit metropolità i també de la demarcació. En menor percentatge, també hi haurà turistes francesos, belgues i alemanys.

On també hi ha bones previsions de reserves és als allotjaments rurals. Segons dades de l'Associació Turisme Rural Girona, els dies més forts seran des del divendres 30 fins al dilluns 2 d'abril. L'ocupació per aquest període se situa entorn del 90% de mitjana i s'espera arribar al 95% amb les reserves d'última hora. Pel que fa a aquest cap de setmana, l'ocupació se situa entorn del 60% mentre que fins dijous vinent és d'un 40%.

Entre els factors favorables, destaquen la presència de neu a les estacions d'esquí i una bona previsió meteorològica. Això farà que l'ocupació sigui homogènia a tota la demarcació. Es constata també la tendència dels darrers anys a reduir el nombre d'estades durant aquest període.

Malgrat tot, un nombre majoritari d'establiments preveuen un lleuger increment de les reserves respecte l'any anterior. El turista d'allotjaments rurals serà sobretot català i procedent de l'àmbit metropolità.

Ocupació del 95% durant els dies festius a les zones turístiques de Lleida

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una ocupació turística des de Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua que es podria situar entre el 90% i la plena ocupació a les zones turístiques de les comarques lleidatanes, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin, i en percentatges inferiors del 24 al 28 de març.

En el conjunt de la Setmana Santa, el sector turístic estima que uns 85.000 turistes visitaran les comarques de Lleida on podran aprofitar els importants gruixos de neu que hi ha al Pirineu per gaudir dels darrers dies de la temporada d'esquí, que finalitzarà el 8 d'abril. Això coincideix amb l'inici de la nova temporada d'esports d'aventura i turisme actiu que obre el ventall de possibilitats modalitats com el ràfting als rius d'alta muntanya.

Pel que fa a Ponent, els turistes estaran principalment repartits per l'àmplia oferta de cases de turisme rural. En aquestes comarques de la demarcació l'oferta és bàsicament cultural i per Setmana Santa es pot escollir per la processó dels Dolors de Bellpuig, la Passió de Cervera o també visitar monuments com la Seu Vella de Lleida o equipaments com el Museu de Lleida.

Catalunya Central espera superar el 80% d'ocupació en cases rurals

El sector turístic de la Catalunya Central es mostra optimista de cara a Setmana Santa i espera assolir ocupacions elevades, sobretot de Divendres Sant a Dilluns de Pasqua. El turisme rural continua sent l'opció més ben posicionada entre els visitants i els allotjaments tenen unes previsions que van del 80 al 100%.

Entre els atractius turístics principals hi ha Montserrat, el Mercat del Ram de Vic o l'estació d'esquí del Port del Comte, que gràcies a les darreres nevades podrà allargar la temporada fins el cap de setmana del 7 i 8 d'abril.

Una de les comarques que registra més ocupació turística a les comarques centrals és el Berguedà i enguany les reserves a les cases rurals s'han fet amb més antelació del que és habitual. "La majoria estan fetes entre gener i principis de febrer", ha explicat el president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer. El perfil majoritari de clients que trien la Catalunya Central per passar la Setmana Santa són famílies de la província de Barcelona que busquen el contacte amb la natura i el món rural.

Costa de Tarragona

Els esdeveniments esportius que atreuen més de 20.000 nens i joves a la Costa Daurada per Setmana Santa són el principal motor de l'ocupació turística a la zona que es preveu que superi el 85%.

Amb un 65% dels establiments oberts -una xifra habitual qual la Setmana Santa cau aviat-, no es descarta fregar la plena ocupació si el temps acompanya i s'alleugereix la competència dels destins d'esquí i de muntanya que, amb el darrer temporal de fred, encara tindran tirada.

Els càmpings de la demarcació ompliran al 100% els bungalows, tot i que l'ocupació encara serà baixa a les parcel·les.

Terres de l'Ebre

Els allotjaments rurals de les Terres de l'Ebre esperen tornar a viure un període de vacances de Setmana Santa marcat per la dualitat en termes d'ocupació. L'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre) preveu tornar a omplir durant l'última part de la Setmana Santa, entre dijous i dilluns, amb un 98% d'ocupació. Per contra, el nivell de reserves és força inferior durant la primera part del període festiu, des d'aquest cap de setmana i fins dimecres, amb un 30% de mitjana.

En aquesta primera part, abans de Dijous Sant, a més, amb diferències notòries segons la ubicació: mentre les cases que se situen dins del delta de l'Ebre poden situar-se entre el 50 i el 80% -plenes en alguns casos-, les de la plana interior del Baix Ebre i el Montsià encara no han tancat pràcticament reserves per al primer tram de Setmana Santa.

A aquest escenari també ha contribuït que el període festiu arriba enguany aviat, principalment dins del mes de març, però sobretot perquè les nevades dels últims dies i setmanes poden acabar decantant molt dels potencials visitants cap a una destinació de muntanya per a la pràctica de l'esquí. Els principals clients d'aquest tipus d'allotjaments continuaran sent famílies i grups d'amics residents a Catalunya.

L'ocupació hotelera al Maresme ronda el 90% i al Garraf el 50%

Els establiments hotelers de la costa a l'entorn de Barcelona aquests dies estan atents a la informació meteorològica sobre l'evolució del temps per assegurar una millora de les previsions d'ocupació. Tot i això, les previsions de la comarca del Maresme estan molt per sobre de les expectatives dels empresaris hotelers del Garraf.

Els propietaris dels hotels de tres estrelles del Maresme esperen una ocupació del 86% mentre que els hotels de quatre estrelles treballen amb una previsió del 92%. Molt per sota estan les previsions dels hotelers del Garraf que ''ara per ara'' preveuen una ocupació del 50% en els dies centrals de la Setmana Santa, entre el Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua.

Barcelona preveu una ocupació del 80%

El Gremi d'Hotels de Barcelona presidit per l'empresari Jordi Clos preveu que aquesta Setmana Santa els establiment hotelers de la capital catalana registraran una ocupació del 80%, per sota del 85% que es va registrar en el mateix període de l'any passat. La previsió dels hotelers fa referència a l'ocupació dels dies centrals de la Setmana Santa, entre el Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua.

Els propietaris dels apartaments de la capital catalana preveuen que aquests establiments turístics puguin acabar penjant el cartell de complet amb les reserves d'última hora que es tanquin els pròxims dies, ha reblat Enrique Alcántara, president d'Apartur.