El Govern espanyol ha suprimit l'ajuda de 200 euros mensuals per a pensionistes propietaris d'un habitatge per afrontar el pagament de despeses de manteniment, comunitat o subministraments bàsics del text final del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021, que va entrar en vigor aquest diumenge, tot i estar inclosa en el text inicial.

El Pla d'Habitatge presentat pel Govern el 4 de maig de 2017 reflectia un programa específic d'ajudes a persones grans per al pagament del lloguer de l'habitatge i també per ajudar a les despeses de manteniment, comunitat o subministraments bàsics si eren propietaris d'una habitatge.

Segons el text, aquesta ajuda estava destinada a persones majors de 65 anys, a la data de sol·licitud de l'ajut, amb uns ingressos (considerant els de totes les persones que convisquin al domicili) que fossin inferiors a 3 vegades l'Iprem (1.613, 52 euros mensuals en 14 pagues).

Els requisits necessaris per obtenir aquesta ajuda de 200 euros mensuals per al pagament de despeses de manteniment, comunitat o subministraments bàsics eren que fos el domicili habitual del demandant o demandanta de l'ajuda i que el seu patrimoni fos inferior a 100.000 euros.

Finalment, en el text definitiu del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021 únicament es recull l'ajuda al lloguer per a persones majors de 65 anys, amb la qual es cobrirà fins a un 50% del preu de la renda, sempre que no sigui superior a 600 euros mensuals, però no es manté per als jubilats amb habitatge en propietat.

Si el lloguer supera els 600 euros i arriba fins als 900 euros, l'ajut serà de fins al 30% de la renda mensual en el tram comprès entre els 601 i els 900 euros.

Davant aquest fet, Facua ha criticat la falta d'empatia del Govern "amb un sector de la població que en molts casos ha suportat el pitjor de la crisi econòmica i s'ha convertit en el suport de moltes famílies".

Així, considera que l'acció és un "nou cop" cap al les persones grans amb problemes econòmics, que se suma a unes "pensions clarament insuficients".

També ha assenyalat la necessitat que el Govern espanyol intervingui en el sector energètic per enfrontar-se a les "excessives tarifes" que s'imposa als subministraments bàsics, ja que "minva encara més" la capacitat adquisitiva dels pensionistes.

Per Facua, el nou Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021 és "una cínica presa de pèl, amb un accés massa restringit i que no entra en reformes profundes que frenin l'especulació i els abusos hipotecaris".