Un grup d'alumnes dels instituts Cendrassos, Ramon Muntaner i Alexandre Deulofeu de Figueres va participar, el darrer dia 17 de febrer, en una de les accions de divulgació tecnològica de Promotec, una associació sense ànim de lucre que té la intenció de promocionar la tecnologia. L'acte, que portava el nom de Hackday, es va dur a terme a l'escola politècnica de la Universitat de Girona. El centenar d'estudiants de quart d'ESO, batxillerat i cicles formatius que hi van participar van poder veure de prop com es treballa a dins de la universitat i, tenint com a mentors nois i noies de primers cursos d'universitat, van poder participar en tallers i cursos durant les dotze hores que durava la jornada.

Un projecte que neix al bar

Uns joves emprenedors un dia es van il·lusionar per una nova aventura que van imaginar-se mentre passaven l'estona al bar de la facultat d'informàtica de la Universitat de Girona (UdG). A principis de l'estiu de 2016, després d'un curs ple de reptes superats, aquests estudiants d'enginyeria i informàtica de tercer i quart curs es qüestionaven: "per què és tot tan teòric?". Necessitaven palpar de primera mà la implantació física de tots els conceptes apresos durant els cursos. Aquest és l'impuls inicial del qual arrenca Promotec, que de seguida compta amb l'ajut de professors i alumnes, i també de la mateixa universitat, que es converteix en la seva seu. L'objectiu que tenien era clar: assentar bases al territori per no haver de marxar fora a treballar després d'acabar els seus estudis.

Promotec es dedica a organitzar tallers, activitats, trobades i diverses accions en l'àmbit de les noves tecnologies per tal de difondre el seu coneixement. Cal dir que també fan trobades amb empreses internacionals i formen joves estudiants d'altres modalitats. En totes les seves activitats divulgatives es potencien les habilitats de treball en equip, creativitat, emprenedoria i es fomenta la implicació en nous projectes.

L'entitat ja prepara el seu segon congrés per aquesta primavera, en concret del 18 al 20 d'abril. La primera edició, del novembre de 2016, va ser obtenir un notable èxit de participació i va ser molt valorat pels assistents. El segon estarà dedicat a la tecnologia orientada a la ciber seguretat i, en especial, sobre temes de tecnologies financeres i telecomunicacions. El programa de la jornada preveu formació per a professionals en tecnologies capdavanteres, per estar al corrent de les noves tendències; formació per a estudiants i també trobades bilaterals amb representants d'empreses de territori, de Rússia, la Xina i dels EUA a través de les quals es donaria l'opció a estudiants locals de fer estades a l'estranger i, després, aplicar els coneixements al nostre territori.

Un silicon empornadès

Actualment Promotec està format per quaranta persones, i el 50% de la junta directiva la conformen tres altempordanesos: en Pau Muñoz, la Nuri Frigola i l'Alba Martelli. Tots coincideixen que el projecte creix dia rere dia i se senten orgullosos d'afirmar que han aconseguit inversions de capital estranger. L'aspiració màxima és desenvolupar el projecte tot expandint les seves pròpies idees i experiències per arribar a formar empreses a través de Promotec, com si fossin un Silicon Valley empordanès.

Pau MuñozPresident

« L'objectiu és promocionar la tecnologia fent que diversos grups sentin curiositat per la matèria »

Nuri FrigolaGestora de turisme i gestió d'esdeveniments

« Promotec beneficia a tothom que tingui ganes d'aprendre coses noves i acostar-se al nostre món »

Alba MartelliGestora de talent i contacte amb empreses

« Poder treballar en un equip tan variat, cohesionat i motivat és realment gratificant i motivador »