Aquest divendres 24 de novembre els carrers de totes les ciutats s'ompliran d'oportunitats exclusives i del més pur consumisme amb motiu de la celebració de la jornada del Black Friday. I l'Alt Empordà no serà menys. Aquesta tradició importada dels EUA es basa a oferir grans descomptes, en un gest que els comerços entenen com l'arrencada de la campanya de vendes de Nadal.

Des de Comerç Figueres es llança una acció en la qual es difonen diversos cupons de descomptes de tots els establiments de la ciutat que vulguin adherir-se a aquesta jornada. Enguany són 40 els que n'han volgut formar part, promocionant productes específics i fent-ne una rebaixa que pot oscil·lar entre el 20 i el 60%.

Per aprofitar al màxim l'impuls econòmic que suposa el Black Friday, alguns establiments no es queden només amb el dia 24, sinó que allarguen la campanya fins al 27. Les botigues de venda en línia, però, són de les que més facturen en aquests dies, ja que no estan limitades a l'horari d'obertura de les botigues físiques.

A Figueres, com a d'altres municipis de la comarca, participaran en aquesta jornada tant les grans superfícies com els petits comerços, i ambdós col·lectius esperen tenir rècords de vendes, tal com els té acostumats aquest esdeveniment.

El sector del comerç serà el gran protagonista en aquesta jornada. Les sabateries Roig i Orígens, per exemple, oferiran els seus productes en estoc amb descomptes que poden arribar fins al 50%. Aprofitant el dia que es fa el mercat a la ciutat, les botigues tindran els descomptes des de dijous, i fins dissabte. Pel que fa a electrodomèstics o bricolatge, Jomar oferirà descomptes a tots els articles de la botiga. En aquest cas, opta per destacar dos articles concrets que gairebé es vendran a preu de cost: una rentadora i un televisor.

Altres àmbits comercials també participaran en aquesta jornada. Es tracta de sectors com l'automobilístic o l'alimentari. Per una banda, Interfren, el concessionari de Citroën, ofereix descomptes de fins a 2.000 € en una selecció de fins a 50 vehicles de km 0, seminous i de gerència. Per altra banda, a supermercats Montserrat ofereixen, durant els dies 24, 25 i 26, un 10% de descompte en tots els productes (a excepció dels rebaixats) a partir d'una compra mínima de 10 €. Tots aquests comerciants comparteixen un sentiment optimista. Esperen que la jornada vagi bé i que els clients aprofitin aquestes promocions per avançar la compra d'alguns regals de Nadal.

El gerent de Comerç Figueres, Carles Tubert, destaca que "el 24 i el 25 són bons dies per venir a Figueres, aprofitant la promoció del Black Friday". A més a més, enguany aquesta jornada coincideix amb l'obertura dels llums de Nadal i amb la presència dels guanyadors del Pla de Barris de Catalunya, a qui se'ls oferirà, entre d'altres, un val de descompte de 20 € per al Black Friday.

Quin és l'orígen d'aquesta tradició tan curiosa?

El Black Friday és una tradició que va néixer als Estats Units en la qual els establiments aprofiten per rebaixar el preu dels seus productes per tenir, així, la possibilitat de facturar abans de la temporada de Nadal. Se celebra el dia de després d'Acció de Gràcies, és a dir, el divendres posterior a l'últim dijous de novembre. El nom d'aquest esdeveniment fa referència al moment en què els comerços deixen de tenir números vermells per substituir-los pels negres. Gràcies a l'empresa Apple, aquesta tradició es va traslladar al territori espanyol, on es va instaurar el 2011, i es va consolidar en l'agenda comercial a partir del 2015.