La Federació d´Hostaleria de les Comarques gironines està de celebració: fa quaranta anys de la seva fundació. Des de fa catorze anys, l´empresari empordanès Antoni Escudero presideix aquesta patronal que agrupa onze associacions d´arreu de la demarcació.

¿Ha estat la millor temporada turística del últims anys?

Hem tingut un estiu molt semblant al de 2016. L´ocupació a la costa ha superat el 90%, mentre les comarques d´interior, com la Garrotxa, el Ripollès, la Cerdanya o la Selva interior, o la mateixa ciutat de Girona, que s´han mogut entre el 50 i el 70%. Possiblement les espectatives de les administracions i del sector eren massa elevades.

Hi han repercutit els atemptats a Barcelona i Cambrils?

La darrera quinzena d´agost ha estat de les més fluixetes dels últims anys. Hi va haver cancel·lació de reserves, però tampoc varen ser generalitzades.

I la situació política del país?

Sincerament, no. La gent de fora entèn que Catalunya té uns trets propis, llengua, cultura, manera de ser... Tenim molts clients d´arreu de l´Estat i no he escoltat ningú que hagi deixat de venir pel tema del procés independentista.

¿La crisi ha deixat de passar factura al turime?

Portem dos anys en què les dades reflecteixen que estem superant la crisi real i la psicològica, aquella que retreia la gent a gastar. Segurament, amb menys soroll ambiental relacionat amb les dificultats amb l´economia, ens haguéssim recuperat molt abans. En algunes zones ja estem en xifres semblants a abans de la crisi, però costarà tornar als resultats de 2005.

Ha dit que el turisme d´interior creixia. Atrau un tipus difrent de públic?

Certament han contribuït a aportar més turisme a les comarques gironines, sense anar en detriment del de sol i platja. El Patronat de Turisme també està jugant fort en la promoció, amb una aportació de 7,5 milions d´euros. Ara falta que els municipis es concienciïn de la importància del turime per a l´economia gironina.

L´Alt Empordà continua essent una destinació privilegiada?

Sí, però segueix tenint una mancança important d´infraestructures per atraure grans empreses. I em refereixo, tant a les estructures que depenen de l´Administració com dels equipaments privats...

...per tant, hi ha febleses

I tant. No hem estat capaços d´atraure inversions que permetin desestacionalitzar la temporada. Els nostres ports esportius tampoc estan a l´altura, si pretenem que vingui un turisme de qualitat hem d´apostar per aquests equipaments, complementat amb hotels de qualitat, zones privilegiades i un comerç fort.

El sector a la comarca es basa en empreses familiars. ¿Potser ha faltat reinvertir més en els establiments quan hi ha hagut possibilitat?

Hi ha hagut èpoques en què això passava, es treien diners i no es reinvertien. Ara, portem anys en què el sector torna a actualitzar els equipaments però encara hi ha un dèficit i hem de recuperar el temps perdut.

L´Empordà té competència?

No, ho tenim tot per ser una destinació turística de primera. Paisatge, patrimoni, ... però hem de tenir-ho tot endreçat, cuidar-la. Si ho aconseguim, no tenim aturador.

Vostè sempre ha estat molt crític amb l´impost turistic. Ara, quan ja porta temps aplicant-se, quina valoració en fa?

Encara en sóc més crític, sobretot per l´ús que se´n fa. En aquests moments, quan la meitat de l´import passa als ajuntaments, hem detectat que en alguns municipis turístics no s´aplica directament sobre el sector. Cert es que el concepte de promoció turística és molt ampli, però que es dediqui a temes urbanístics potser no és la finalitat d´aquest impost, sinó el d´altres que gestiona l´Ajuntament. He de reconéixer, però, que no ha estat disuarosi per atraure turisme, però hauria de ser un impost generalitzat a tot Espanya.

Aquest ha estat l´estiu dels apartaments turístics i de la turismofòbia. Què es pot fer?

Pensem que han d´estar ben regulats, ja que es tracta d´un model amb molt d´anys de funcionament. Segurament ara es nota més la seva presència perquè ara no es lloguen només a l´estiu, sinó durant tot l´any. Sóc del parer que s´haurien de concentrar en edificis i no que estiguin disseminats, compartint espais amb vivendes privades. I ara la Generalitat acaba d´aprovar la possibilitat de llogar habitacions turístics, per tant, el problema es multiplica. Creiem que s´hauria d´apostar més pel sector, ja que som uns professionals subjectes a una regulació important i, en canvi, aquesta nova dispersió afavoreix l´aparició de problemes amb la ciutadania. I per això, ens hi oposem rotundament.

I la turismofòbia indica que ja hem fet un sostre?

Ben ordenada, podem rebre més gent. Ara bé, aquesta dispersió del turisme i la desestacionalització del període de vacances, fa que durant tot l´any, i sota l´anomenada economia col·laborativa, hagin aparegut nous empresaris i particulars que generen molèsties. No és el mateix un pis ocupat a l´estiu, que no a l´hivern quan la gent necessita descansar per treballar.

Què li falta al sector turístic?

Necessitem gent conscienciada, és un sector dur, que treballa quan tothom fa festa. Han desaparegut els professionals d´ofici, cosa que no passa a d´altres llocs de l´estat. Per això apostem per la formació i també per prestigiar el personal de sala. Avui, les escoles d´hostaleria estan plenes d´aspirants a cuiner perquè han aconseguit un reconeixement social. En canvi, els cursos dels serveis de sala estan buits.

I com afronta la Federació el seu aniversari?

Estem en un moment dolç, hem aconseguit ser un lobi l´opinió davant de les administracions i també som els seus interlocutors. Volem serguir defensant un sector molt important per la demarcació i sobretot, posar en valor allò que tenim i que encara no aprofitem prou.