El Govern ha aprovat aquest dimarts el nou reglament de l'Impost sobre estades en establiments turístics, que grava l'estada de persones físiques en hotels, apartaments, càmpings, cases rurals o creuers que es troben a Catalunya. Aprovat al Parlament el passat 28 de març, substitueix la normativa que estava vigent des de la creació del tribut, l'any 2012. Entre les novetats hi ha la figura de "l'assistent en la recaptació", una figura mitjancera d'empreses o operadors de plataformes tecnològiques que fan d'intermediaris entre el titular de l'establiment i la persona que s'hi allotja i designa el director de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) corresponent.

L'objectiu de la revisió i actualització de la normativa és donar resposta als canvis que s'han produït durant els darrers temps en el sector turístic, millorar-ne la gestió i situar-lo en la línia del que ja tenen les principals ciutats del món. . La finalitat és millorar "l'eficiència de la gestió, simplificar i reduir les càrregues administratives i incrementar la seguretat jurídica per a tots els agents afectats".

El text contempla que la nova figura de l'assistent en la recaptació serà habilitat pel director de l'ATC mitjançant una resolució i després d'haver aprovat una auditoria prèvia que avali el procés d'assistència. Un cop superat aquests tràmits, els assistents signaran un conveni amb l'ATC, que els permetrà actuar com a "assistents en la recaptació" per un període de 4 anys, prorrogables fins a un màxim de 4 exercicis addicionals.

Exempcions

La llei concreta dos nous supòsits d'exempció de l'impost, referents a les estades efectuades per "causes de força major". És a dir, pernoctacions i estades motivades per catàstrofes naturals o actes violents, on la persona es veu obligada a allotjar-se en l'establiment. També es contemplen les estades realitzades per motius de salut, en què el contribuent haurà d'aportar "una declaració responsable i un certificat del centre mèdic".

Creuers

La nova llei també preveu un gravamen a les estades que es facin en creuers turístics. El reglament estableix que les autoritats portuàries de Catalunya han de remetre a l'ATC, per via telemàtica, la relació d'embarcacions de creuer turístic que ha amarrat durant l'any anterior en el port del qual tenen encarregada la gestió, amb el detall del nombre de passatgers en trànsit així com les dates d'inici i final d'amarratge.

Autoliquidació agregada: el pagament en un sol tràmit

Respecte a les novetats sobre la liquidació de l'impost, destaca l'anomenada 'autoliquidació agregada', la possibilitat que s'ofereix als operadors d'efectuar el pagament en un sol tràmit de les quotes meritades del tribut referides a cadascun dels seus establiments o equipaments turístics. D'aquesta manera, el Govern dona resposta a una demanda del sector turístic de facilitar i simplificar els tràmits de l'impost.

També es passa de trimestral a semestral la periodicitat de liquidació del tribut: de l'1 d'abril al 30 de setembre del mateix any; i de l'1 d'octubre al 31 de març de l'any següent. Així mateix es fixen els terminis de la presentació i l'ingrés de l'autoliquidació entre els dies 1 i 20 d'octubre per al primer període de l'any; i entre l'1 i el 20 d'abril, per al segon.

Aquest nou Decret, que deroga el Decret 129/2012, de 9 d'octubre, i el Decret 60/2017, de 13 de juny, consta d'un article únic, una disposició derogatòria i una disposició final i entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.