La Federació de Cinemes d'Espanya (FECE) ha fet una crida als partits polítics per assolir un pacte a favor de la cultura que inclogui la reducció de l'IVA a les sales en els propers Pressupostos Generals de l'Estat. Una rebaixa que "no només igualaria la fiscalitat entre totes les activitats culturals", sinó que "permetria" a l'Estat deixar de ser el país amb l'IVA més alt de tota l'eurozona. En un comunicat, la Federació afirma que la proposta beneficiaria ciutadans i crearia llocs de treball en el sector dels exhibidors. Per tot això, el sector del cinema proposa celebrar un dia sense IVA si finalment entra en vigor el tipus impositiu del 10%, prèvia consulta a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

El secretari d'Estat de Cultura, Fernando Benzo, va anunciar una rebaixa de l'IVA en el cinema del 21% al 10% el 2018. Fonts del ministeri, però, van manifestar que el secretari d'Estat de Cultura expressava el "desig" que la càrrega impositiva sobre les entrades de cinema es reduís "tan aviat com sigui possible", preferiblement, abans de finals del 2018, però en cap cas van voler donar l'acord per tancat. Segons les mateixes fonts, la decisió encara no es pot donar per feta, ja que no depèn exclusivament del Ministeri de Cultura.

El sector cinematogràfic va quedar exclòs de la primera reducció de l'IVA aprovada al març i que va entrar en vigor el passat 29 de juny. Concretament, va incloure només els espectacles en directe -com els toros-, passant d'una taxa del 21% al 10%.

Es tractava d'una de les reivindicacions del món de la cultura des que feia cinc anys l'impost al cinema s'havia incrementat des del 8% i el sector ho va rebre com una represàlia més de la posició tradicionalment crítica amb el govern del PP.

Durant la tramitació parlamentària dels pressupostos, PSOE, Units Podem, PDeCAT, ERC, Compromís i EH Bildu van reclamar el rebaixa de l'IVA als cinemes, però la iniciativa no va prosperar.