El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat avui que l'Agència Tributària de Catalunya, amb un potencial de recaptació de 42.000 milions, està "preparada" per aplicar el resultat del referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, "sigui quina sigui la voluntat" que manifestin aquell dia els catalans.

En una roda de premsa per presentar la nova etapa de l'Agència Tributària de Catalunya, que avui ha assumit la gestió plena dels principals impostos cedits per l'Estat i ha culminat així el seu sostre competencial, el president català s'ha referit d'aquesta forma a l'evolució de l'ATC, embrió de la futura Hisenda catalana que desitja el Govern.

Preguntat per si l'ATC estarà preparada el 2 d'octubre, l'endemà del referèndum, per assumir tots els impostos estatals, Junqueras s'ha limitat a comentar que l'Agència Tributària de Catalunya "s'adaptarà als reptes que comporti el futur", i ha insistit que "passi el que passi l'1 d'octubre" hi haurà "voluntat de diàleg" amb l'Estat.

També des d'aquest mes de setembre l'ATC es farà càrrec de la recaptació executiva dels impostos propis i cedits, és a dir, del cobrament d'impagaments, funció encarregada fins ara a l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), que també s'encarregava del cobrament de les multes pendents del Servei Català de Trànsit.

"L'ATC té un potencial de recaptació d'uns 42.000 milions d'euros, la qual cosa multiplica per 15 la recaptació efectiva d'aquest any i per 34 la que vam fer el 2015, abans de l'inici del desplegament", ha assegurat Junqueras, que ha dit que l'ATC és un ens "homologable a les millors agències europees".

Aquests 42.000 milions d'euros són el resultat de restar a la pressió fiscal total de Catalunya, estimada en uns 75.000 milions, les cotitzacions socials dels catalans i els impostos locals, segons han precisat a Efe fonts del departament d'Economia.

"Crec que avui posem les estructures necessàries perquè Catalunya estigui preparada per fer possible la voluntat que expressin els catalans en el referèndum de l'1 d'octubre", ha afegit Puigdemont, que ha centrat el seu discurs en el desenvolupament de l'ATC i ha evitat respondre a diverses preguntes sobre l'aprovació, prevista per als pròxims dies, de la llei del referèndum i de la transitorietat jurídica.

La principal novetat de la nova etapa de l'ATC és que assumeix des d'aquest mes el control dels principals impostos cedits per l'Estat com són el de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i el de Successions i Donacions, que liquidaven fins ara els registradors de la propietat.

Encara que la Generalitat va assumir aquestes funcions oficialment l'1 de setembre, l'atenció al públic comença avui, amb 32 oficines habilitades a tot Catalunya, 19 d'elles pròpies de l'ATC (les quatre delegacions provincials de l'ATC i 15 oficines més) i 13 més compartides amb ens locals.

D'una altra banda, l'ATC centralitzarà a partir del el mes d'octubre vinent el pagament a l'Estat dels impostos estatals que corresponen a tot el sector públic català, és a dir, a la pròpia Generalitat i a unes 180 empreses públiques catalanes, equivalents a uns 2.500 milions.

Durant la roda de premsa, el secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, ha ressaltat que l'ATC ha passat de tenir 321 treballadors el 2015 a 700 actualment que seran uns 800 al desembre.

Junqueras ha titllat l'evolució de l'ATC en aquests anys d'"èxit colossal", perquè l'agència està preparada "per ser la peça clau del sistema fiscal" català, mentre que Puigdemont ha titllat la culminació del desplegament competencial i territorial de les ATC de "gran dia".

Davant els que "auguraven la catàstrofe", s'ha aconseguit una transició "amb seguretat jurídica i tecnològica" en temps "rècord", ha destacat Puigdemont.

Durant aquest procés, l'ATC ha assumit com interins 220 persones que abans treballaven per als registradors de la propietat.

Preguntats per la indemnització que reclamen els registradors de la propietat per avançar dos mesos el conveni que tenien en vigor amb el Govern, tant Junqueras com Salvadó han dit que tenen "dret" a acudir als jutjats en defensa dels seus interessos, però han subratllat que el Govern vol que aquests recursos que fins ara revertien en aquest col·lectiu estiguin ara "a disposició" dels ciutadans.