Un 51,6% de les persones immigrades ateses pel Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers de CCOO (CITE) estan en situació d’irregularitat, segons dades del primer semestre de 2017. Això suposa un augment de set punts percentuals respecte del mateix període de l'any passat. Segons el sindicat, les xifres mostren una "tendència continuista" des del 2013, quan la xifra de persones sense papers que van accedir a les seves oficines va ser del 35%. Entre les que treballen, més de la meitat ho fan de manera submergida i la majoria són treballadores domèstiques procedents d’Amèrica Llatina.

"La recuperació no ha arribat amb la mateixa intensitat al col·lectiu de persones estrangeres", ha constatat Carles Bertran, responsable de Migracions del sindicat i director del CITE. Això es veu reflectit en el tipus de consultes, la majoria vinculades a l’accés i al manteniment de la regularitat. En funció de la procedència, el Marroc és el primer país entre el total de persones sense la documentació en regla.

En quant a la situació laboral de les persones estrangeres, CCOO ha detectat un lleuger descens de l’ocupació, que se situa en un 45,1%. Entre els que treballen, un 56,3% ho fa en situació d’irregularitat, un fet que "afecta especialment a les dones". La majoria provenen d’Amèrica Llatina, en un 14% d’Hondures. D'entre el total de persones ateses, l’informe també destaca un augment respecte anys anteriors de les persones procedents de Veneçuela.

Perfil majoritari

Un 42,1% de les persones ateses pel sindicat es dedicava a serveis domèstics, i un 94% d’aquestes eren dones. Aquest és el perfil més comú d'usuaris que accedeix a les oficines del CITE, i segons CCOO, es tracta d'un col·lectiu molt afectat per la precarietat laboral. En un 47% dels casos treballen de manera irregular i sovint pateixen “una manca de reconeixement de drets”. Des del sindicat alerten que “ens trobem un nombre important de dones obligades a treballar en situacions de semi-esclavatge”.

Per aquest motiu, CCOO vol posar "especial atenció en aquest col·lectiu". "No només s’han de reconèixer els seus drets, també garantir-los", ha expressat Carles Bertran. Actualment, el treball domèstic s’inclou en el règim laboral especial, i per tant queda fora de les prestacions d'atur o del marc de prevenció de riscos laborals. En realitzar-se de domicilis particulars, també s’afegeix la dificultat de fer inspeccions de treball.

Segons CCOO, la situació es podria revertir si l’Estat espanyol signés el conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball, que reconeix la necessitat de promoure un “treball digne” a les treballadores domèstiques.

Imatge parcial

Tot i la validesa de la memòria, des del sindicat són conscients que "les dades no es poden extrapolar", ja que corresponen únicament a les 6.396 persones que han rebut atenció en alguna de les 32 oficines del CITE.